Εκδίκαση αντίθετων αιτήσεων γονέων σχετικά με την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου τους. Εφαρμογή διατάξεων ν. 4800/2021.
Κρίση ότι είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειάς του καθ’ όλο το περιεχόμενό της σε έκαστο των γονέων του εκ περιτροπής κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα (χρονική κατανομή).
Το δικαστήριο δεν ήρθε σε επικοινωνία με το ίδιο το ανήλικο τέκνο, διότι δεν το επιθυμούσαν οι διάδικοι γονείς του.
Ως προς τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, υπάρχει σύμπνοια και ταύτιση απόψεων μεταξύ των διαδίκων και είναι δυνατή η συνεργασία τους, για τον λόγο αυτόν δεν χρειάζεται να γίνει λειτουργική κατανομή της επιμέλειας στους τομείς αυτούς.
Απόσπασμα απόφασης
Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επωφελή και πρόσφορα για τον ανήλικο στοιχεία και περιστάσεις και ιδίως την ηλικία του, την εντεύθεν ανάγκη του για μητρική και πατρική στοργή και φροντίδα, τους δεσμούς, που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα με τους γονείς του, την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας, της συνέχειας και της ενότητας στις συνθήκες ανάπτυξής του, τις συνθήκες διαβίωσης των διαδίκων, γονέων του, την ηθική υπόσταση, τις ικανότητες, το περιβάλλον, το επάγγελμα και την οικονομική κατάστασή τους, την προσωπικότητα, την πνευματική ανάπτυξη και την παιδαγωγική καταλληλότητα αυτών, την δυνατότητα εκάστου για αυτοπρόσωπη άσκηση της επιμέλειας, τη δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, την ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του ανήλικου τέκνου να αναθέσει την άσκηση της επιμέλειάς του καθ’ όλο το περιεχόμενό της σε έκαστο των γονέων του εκ περιτροπής κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα (χρονική κατανομή).
Τούτο θα συμβάλει στη διατήρηση του στενού συναισθηματικού δεσμού του, περιορίζοντας έτσι τις αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις, που προκαλεί στην ψυχολογία τους η χωριστή διαβίωση των γονέων του. Να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο, δεν ήρθε σε επικοινωνία με το ίδιο το ανήλικο τέκνο, διότι δεν το επιθυμούσαν οι διάδικοι γονείς του.
Οι διάδικοι με βάση τα εφόδια, που διαθέτουν από απόψεως ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών ηθικών αρχών, κρίνονται ικανοί και άξιοι να ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα της συνεπιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου.
Περαιτέρω, ως προς την τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, υπάρχει σύμπνοια και ταύτιση απόψεων μεταξύ των διαδίκων και είναι δυνατή η συνεργασία τους για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να γίνει λειτουργική κατανομή της επιμέλειας στους τομείς αυτούς, απορριπτομένων όσων περί του αντιθέτου ισχυρίζεται ο αιτών – καθ’ ου η αίτηση.