Τους δικούς του δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να ορίζει στο μέλλον κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να έχει κοινούς στόχους οι οποίοι προκύπτουν από το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες. Αυτό υποστήριξε σήμερα Δευτέρα η Ισπανία, διά στόματος της υπουργού Οικονομικών της χώρας.
«Μελλοντικά, τα κράτη-μέλη πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των δικών τους δημοσιονομικών στόχων», υποστήριξε η Νάντια Καλβίνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μαδρίτη στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό της και επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Επί του παρόντος μεταξύ των χωρών-μελών, έχει ανοίξει μια συζήτηση για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει όριο στον κρατικό δανεισμό και απαιτεί έλλειμμα 3% ετησίως επί του ΑΕΠ και χρέος στο 60% του ΑΕΠ.
Πλέον, με την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, οι κανόνες αυτοί είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν από τις αρχές του επόμενου στόχου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην ανάγκη να αναγνωριστούν οι νέες οικονομικές συνθήκες, όπως τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία, τα μεγάλα ελλείμματα και η ανάγκη για τεράστιες δημόσιες επενδύσεις στοχευμένες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η συζήτηση αυτή ωστόσο αποτελεί πηγή αντιπαραθέσεων εντός της Ε.Ε., καθώς οι πιο πειθαρχημένες δημοσιονομικά χώρες, εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς εκείνες με τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η Καλβίνο αναγνώρισε ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη να μειωθεί το κυβερνητικό χρέος, ωστόσο όχι με τον ίδιο ρυθμό παντού, και όπως τόνισε επιθυμεί οι δημοσιονομικοί κανόνες να είναι πιο κατανοητοί και αποδεκτοί για τους πολίτες.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα απορροφήσουμε το επιπλέον χρέος που εκδόσαμε για να ανταποκριθούμε στην πανδημία με τρόπο συμβατό για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε.