- Την εξασφάλιση ευελιξίας στις επιχειρήσεις και ασφάλειας στους εργαζομένους επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση κοινοτικής οδηγίας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις πλατφόρμες. Αυτό επεσήμανε χθες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες μαζί με την Ισπανία που έχουν ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία ρυθμιστικό πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο (Ν. 4808/2021).
«Πρόκειται για τον νόμο που επεξέτεινε σε όλους τους απασχολουμένους μέσω πλατφόρμας, δηλαδή ανεξάρτητα από τη φύση της σύμβασης που τους συνδέει με την πλατφόρμα, το δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας που δεν υπήρχαν πριν, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες πρακτικές που αφορούν –μεταξύ άλλων– τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών και θεσπίζοντας υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας για τις πλατφόρμες», τόνισε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος δε στους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η διαβούλευση και η επεξεργασία της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων μέσω πλατφόρμας, τόνισε ότι είναι τρεις, επισημαίνοντας τα εξής:
1. Ο πρώτος και σημαντικότερος άξονας είναι το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η εξάλειψη δηλαδή του κινδύνου της λανθασμένης κατηγοριοποίησης ανάμεσα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.ADVERTISING
2. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με το αλγοριθμικό management και τους κινδύνους που πολλές φορές συνεπάγεται η χρήση του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή συζητάει την προώθηση μιας δέσμης μέτρων που θα προστατεύουν τους εργαζομένους από τα αυτοματοποιημένα συστήματα που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν διευθυντικές λειτουργίες στην εργασία.
3. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με ζητήματα διαφάνειας και τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να διασφαλιστεί ανάμεσα στις ψηφιακές πλατφόρμες και τους εργαζομένους τους.
«Υπάρχει ρητή ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς εργασίας, για μια πιο δίκαιη λειτουργία, υπέρ των πολλών εργαζομένων και ανέργων», είπε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι σήμερα χρειαζόμαστε κάτι δραστικά διαφορετικό: ένα νέο εργασιακό μοντέλο που θα υπηρετεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: ευελιξία στις επιχειρήσεις, ασφάλεια και κατοχύρωση στους εργαζομένους, εκ βάθρων σχεδιασμός για την απασχόληση, την κατάρτιση και την αποκλιμάκωση της ανεργίας για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με γνώση και αυτοπεποίθηση.