Επανεκκινούν και οι κατασχέσεις, καθώς αποκλιμακώνεται η πανδημική κρίση
Μόλις 43.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. (INTIME)
Επειτα από περίπου δύο χρόνια ξαναβγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Η πανδημική κρίση είχε ουσιαστικά παγώσει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν σταδιακή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέλιξη που οδηγεί σε αναγκαστικά μέτρα και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων ενδεχομένως να κινητοποιήσει και τους οφειλέτες της πανδημίας προκειμένου να εντάξουν τα χρέη τους στην ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων.
Δυνητικά στη νέα ρύθμιση που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν περί τους 820.000 φορολογουμένους (πρόκειται για φορολογουμένους που επλήγησαν και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και πληγέντες των οποίων οι υποχρεώσεις ανεστάλησαν). Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 43.000, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι θα έκαναν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης περισσότεροι από 150.000 υπόχρεοι.
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις στο μέτρο, και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας με νόημα «ώς εκεί μπορούμε να πάμε». Αυτό σημαίνει, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στο επιστρεπτέο τμήμα και όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Μαρτίου, κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%, ή σε 60 άτοκες δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η ΑΑΔΕ να προσδιορίσει το οφειλόμενο ποσό για κάθε επιχείρηση και επιτηδευματία που συμμετείχε στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Οσοι δεν αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα του κρατικού δανείου θα ενταχθούν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, με τη φορολογική διοίκηση να λαμβάνει μέτρα εναντίον τους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο θα λάβουν μέσω του auto reminder system e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση που το αγνοήσουν θα λάβουν ειδοποίηση για τη λήψη μέτρων σε βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων, που γίνονται και απροειδοποίητα.
Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκατα- βολή ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετο «κούρεμα».
Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσεις:
• Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.
• Μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου.
• Κατοικία 124,86 τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 365.000 ευρώ, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 111 δισ. Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2021 έφθασαν στο ποσό των 5,79 δισ., ενώ χρέη προς την εφορία έχουν 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε 1.332.050 οφειλέτες.