Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα αναλύσει τις απόψεις, ώστε να υπάρξει μια συνολική πρόταση με στόχο να βελτιωθούν συγκεκριμένα σημεία, αλλά και να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές του νόμου
Τα περιθώρια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας θα αναζητηθούν μέσω διαβούλευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως είναι οι ενώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών.
Μετά από έξι μήνες «πιλοτικής» εφαρμογής του νόμου, τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) μέσω πρόσκλησης που απηύθυνε ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης ζητώντας τα σχόλια, τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις όσων εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, από υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης), του ΕΦΚΑ, της ΑΑΔΕ, των τραπεζών και των servicers, από τα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία, μέχρι λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ, τα Επιμελητήρια κ.ά.
Μεγάλη ανταπόκριση
Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα αποστολής των απόψεων -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση- που θα αναλυθούν από την ΕΓΔΙΧ και θα εξεταστεί, για παράδειγμα, κατά πόσο εμπίπτουν στο όριο της εφαρμογής της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας (1023/2019). Στη συνέχεια, αυτές οι απόψεις θα αποτελέσουν τη βάση ώστε να υπάρξει μια συνολική πρόταση με στόχο να βελτιωθούν συγκεκριμένα σημεία αλλά και να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές του νόμου. Προς το παρόν, ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνεχίζει, αν και γίνονται βήματα προόδου, τις χαμηλές πτήσεις, καθώς στο τέλος του χρόνου είχαν κατατεθεί 1.000 αιτήσεις και ο αριθμός των ρυθμίσεων ήταν περί τις 300 εκατ., εκ των οποίων οι 180 αφορούσαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ) και οι 120 τράπεζες.
Η δράση της Ειδικής Γραμματείας εντάσσεται στο έργο με τίτλο «Υποστήριξη της Ελλάδας για την ενίσχυση του πλαισίου που διέπει την υπερχρέωση», το οποίο εποπτεύεται από την ΕΓΔΙΧ του υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω έργο υλοποιείται από την ανάδοχο ιδιωτική εταιρεία συμβούλων KPMG, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση των εργασιών, κατόπιν διαγωνισμού, από τη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρηματοδοτεί το έργο στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής υποστήριξης (TSI).
Αμεση εφαρμογή του νόμου
Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου, κάποια θέματα εφαρμογής που έχρηζαν διευκρινίσεων επιλύθηκαν άμεσα.
Για παράδειγμα, ένα θέμα που είχε ανακύψει αφορούσε τις πτωχεύσεις που είχαν κηρυχθεί πριν από την έναρξη του νόμου 4738/2020, με βάση δηλαδή τον προηγούμενο νόμο, τον 3588/2007. Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβριο ο ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης αποσαφήνισε ποια θα είναι η διαδικασία για τις εν λόγω περιπτώσεις ώστε να μπουν και αυτές στην πλατφόρμα.
Ειδικότερα, οι εκκρεμείς διαδικασίες πτώχευσης του Ν. 3588/2007, μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4738/2020, δρομολογούνται υπό τις διαδικασίες του νέου Ν. 4738/2020 στο στάδιο της εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας στις εξής διαζευκτικά οριζόμενες περιπτώσεις: α) Εφόσον δεν έχει αρχίσει η ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις του Ν. 3588/2007, β) Όταν κηρύσσεται άγονος προκηρυχθείς πλειστηριασμός.
Επίσης, επισημαίνεται ότι, επιπλέον, γίνεται μετάβαση της εκκρεμούς πτωχευτικής διαδικασίας του Ν. 3588/2007 στην πτωχευτική διαδικασία του Ν. 4738/2020 σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ευρίσκεται, εφόσον προηγηθεί σχετική απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών.