ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ
Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Είτε αυτές διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις, είτε θυγατρικές και γραφεία για την προώθηση των προϊόντων τους. Η ανησυχία βεβαίως κυριαρχεί και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν εμπορικές σχέσεις με τις δύο χώρες σχετικά με τη ζημία που θα προκαλέσει στις οικονομίες τους ο πόλεμος.
Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο οι ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στην Ουκρανία (Οδυσσό, Κίεβο, Χάρκοβο κ.α.) είναι περίπου 45 αλλά το Ελληνο-Ουκρανικό επιμελητήριο τις ανεβάζει σε 70. Συνολικά το επιμελητήριο αριθμεί 200 μέλη, είτε ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν και επενδύουν στην Ουκρανία, είτε ουκρανικές που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Tη μεγαλύτερη έκθεση έχει η Coca-Cola HBC, η οποία διατηρεί δέκα εργοστάσια στη Ρωσία και ένα στην Ουκρανία. Το 2021 οι δύο αυτές αγορές συνέβαλαν τα μέγιστα στις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η επιχείρηση. Οι πωλήσεις σε όγκο στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 18,3% και στην Ουκρανία κατά 17,3%. Οι πωλήσεις σε όγκο της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας και της Ουκρανίας το 5%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Coca-Cola HBC, πρωταρχικό μέλημα εκτός από την ασφάλεια του προσωπικού είναι η αποθεματοποίηση πρώτων υλών. Εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα στην τροφοδοσία από την Ευρώπη σε περίπτωση που ληφθούν περαιτέρω μέτρα αποκλεισμού της Ρωσίας, θα επιδιώξουν με τη συνεργασία της The Coca-Cola Company να λάβουν προμήθειες από Αφρική και Ασία. Παραγωγικές μονάδες στην Ουκρανία διατηρεί και η Υαλουργία Γιούλα καθώς είχε εξαγοράσει τις ουκρανικές Biomedsklo και Bucha Glassworks. Παρουσία μέσω θυγατρικών διατηρούν οι αλουμινοβιομηχανίες Alumil και ΕΤΕΜ, ενώ μικρή παρουσία έχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Μικρές αλλά όχι αμελητέες οι εξαγωγές προς τις δύο εμπόλεμες χώρες
Οι εξαγωγές προς τις δύο χώρες είναι μικρές σε σχέση με τα 40 δις ευρώ του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών του 2021 αλλά όχι και αμελητέες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία διαμορφώθηκαν στα 338 εκατ ευρώ με τη χώρα να καταλαμβάνει τη 30η θέση μεταξύ των αγορών που εξάγει η Ελλάδα. Αντίστοιχα οι εισαγωγές από την Ουκρανία διαμορφώθηκαν πέρσυ στα 198 εκατ ευρω. Εξάγουμε κυρίως πετρελαιοειδή, φρούτα, λαχανικά και καπνά και εισάγουμε χυτοσίδηρο και δημητριακά. Δυναμική για περισσότερες εξαγωγές προς τη χώρα υπάρχει,καθώς στη Μαριούπολη είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο με 150.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής.
Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία είναι ακόμη μικρότερες λόγω και του εμπάργκο προς τη χώρα. Το 2021 έφτασαν τα 206 εκατ και η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 41η θέση μεταξύ των σημαντικών αγορών που εξάγει η Ελλάδα. Εξάγουμε κυρίως βιομηχανικά και χημικά προϊόντα. Αντιθέτως, οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία αγγίζουν τα 4,3 δις λόγω κυρίως του φυσικού αερίου.
Υπάρχει και η παράμετρος του τουρισμού, δεδομένου ότι και από τις δύο χώρες υποδεχόμαστε χιλιάδες τουρίστες το Καλοκαίρι, αλλά οι παράγοντες του κλάδου ευελπιστούν ότι η σύρραξη θα τελειώσει σύντομα και οι απώλειες από τις δύο αυτές αγορές θα είναι διαχειρίσιμες.
Πηγή: iefimerida.gr