Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες έχουν κοστίσει στην Ευρώπη σχεδόν 510 δισεκατομμύρια ευρώ και περίπου 142.000 ζωές τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Στη μελέτη του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) ζήτησε να συνεχιστούν τα μέτρα προσαρμογής τόσο σε ατομικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.
Ένας μικρός αριθμός ακραίων γεγονότων, περίπου το 3% του συνόλου, ήταν υπεύθυνος για το 60% περίπου των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από το 1980 έως το 2020, έδειξε η έκθεση.
Όταν πρόκειται για απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι καύσωνες αντιστοιχούσαν στο 91%, με τον καύσωνα που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2003 να στοιχίζει τη ζωή σε 80.000 ανθρώπους.
Παρόμοιοι καύσωνες μετά το 2003 προκάλεσαν σημαντικά χαμηλότερα θύματα, καθώς ελήφθησαν «μέτρα προσαρμογής σε διαφορετικές χώρες», όπως η εγκατάσταση κλιματιστικών, σημείωσε ο ΕΟΠ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά ότι ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας περισσότερες ζημιές αλλά λιγότερους θανάτους.
Στην Ευρώπη, ο ΕΟΠ είπε ότι τα δεδομένα των τελευταίων 40 ετών δεν επιτρέπουν να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν η αύξηση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
«Όλοι οι κίνδυνοι που περιγράφουμε ως σχετιζόμενοι με τον καιρό και το κλίμα επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες. Είπαμε, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι όλα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός του ΕΟΠ Wouter Vanneuville.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των γεγονότων όπως η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές είναι ευκολότερο να συνδεθούν με την κλιματική αλλαγή, είπε.
Για άλλες περιπτώσεις, όπως οι χαλαζοπτώσεις, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στοιχείων.
«Για ορισμένους τύπους, όπως οι μη τροπικές καταιγίδες, το κλιματικό σήμα στην Ευρώπη είναι ασαφές, επομένως είναι αβέβαιο αν θα αυξηθούν ή όχι», είπε.
«Αλλά για άλλους, όπως οι ξηρασίες, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θα ενταθούν με βάση τις κλιματικές προβλέψεις».