Διπλωματικές και επιχειρησιακές απαντήσεις αναζητούν στην Ελλάδα ώστε ν’ αναχαιτιστεί το κρεσέντο των νέων προκλήσεων της Άγκυρας με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Η Αθήνα καλείται να κινηθεί και μάλιστα με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ώστε να υπάρξει σειρά μέτρων κατά της νέας πραγματικότητας που δεν είναι άλλη από αυτήν που δημιουργούν οι πτήσεις από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της γείτονος που πετούν για ώρες στον Ελληνικό ουρανό.
Στο Επιτελείο οι συσκέψεις δεν είναι λίγες, όπως δεν είναι και λίγα εκείνα τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ώστε ν’ αντιμετωπίσουν δυναμικά τις νέες απειλές. Το μεγάλο ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι τι είδους αντιμετώπιση θέλει η Αθήνα, διότι το ενδεχόμενο κατάρριψης, ίσως είναι αυτό που θέλει η Άγκυρα.
Στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, στρατιωτικές πηγές δεν εκφράζουν ανησυχία διότι γνωρίζουν ότι οι Κανόνες Εμπλοκής τους λύνουν τα χέρια για χρήση ενδεδειγμένων μεθόδων, ακόμη και σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού.
- Πάντως το Επιτελείο μέσα στο 2022 καταγράφει ήδη δέκα υπερπτήσεις και 217 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας από τουρκικά UAV’s, κυρίως ΑΝΚΑ που ανήκουν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Η Ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής επιλέγει γι’ ακόμη μια φορά την ψύχραιμη στάση, αφήνοντας την Άγκυρα να εκτίθεται με τις παράνομες πτήσεις των Μη Επανδρωμένων.
«Τζαρτζάρισμα» μαχητικών με ΜΕΑ
Η πεπατημένη των Αθηνών έχει να κάνει με τις απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής που βρίσκονται στα νησιά, γεγονός βεβαίως που σημαίνει και φθορά στον στόλο των μαχητικών, ιδίως μάλιστα από την στιγμή που απέναντί τους, έχουν ένα UAV το οποίο αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν, με την καταγραφή του αριθμούς που έχουν στο κάθετο ουραίο. Άλλωστε δεν είναι δόκιμο ένα εναέριο «τζαρτζάρισμα» ανάμεσα σε μαχητικό αεροσκάφος και Μη Επανδρωμένο.
- Και μπορεί στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ακόμη και με πολύωρες πτήσεις, τουρκικά UAV’s που έχουν αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης, καταγραφής σημείων ενδιαφέροντος και μετάδοσης της πληροφορίας στα τουρκικά κέντρα διοίκησης και επιχειρήσεων, όμως προφανώς και δεν αργεί η ώρα που τα Bayraktar και τα Anka θ’ αντικατασταθούν από οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της γείτονος.
Το διάστημα αυτό η τουρκική πολεμική αεροπορία κυριολεκτικά αιμορραγεί λόγω των ελλείψεων ιπταμένων, μηχανικών και αεροσκαφών και να ικετεύει προς τις ΗΠΑ να πάρουν θετική απάντηση για τα F-16 Viper, όμως από την άλλη πλευρά η τουρκική αμυντική βιομηχανία που είχε κάνει τεχνολογικά άλματα στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, δίνει την «προοδευτική» λύση.
Αποτέλεσμα αυτού εκτός της εξαγωγής τους σε άλλες χώρες, είναι και η διαρκής εξέλιξή, που μπορεί να φτάσει σε μια πλήρως οπλισμένη απειλή, ακόμη και με πυραύλους αέρος- αέρος.
Δυο UAV’s που έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών, μεγαλύτερα από αυτά που ήδη πετούν παράνομα εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, είναι τα μοντέλα που μπορούν να πετάξουν με αυξημένο οπλισμό. Μάλιστα η γείτονα ετοιμάζει και το Μη Επανδρωμένο Bayraktar που θα επιχειρεί από το πρώην αεροπλανοφόρο των F-35, στο νυν ελικοπτεροφόρο Anadolu και προφανώς στην έκδοση ΤΒ-3 θα φέρει και εκείνο όπλα.
Η ανάσχεση αυτής της επιθετικότητας με τεχνολογικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου είναι η λύση που εξετάζεται ακόμη και σαν καθημερινή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που έχει φέρει στον Ελληνικό ουρανό η Τουρκία.