Τι προβλέπει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Ο νέος νόμος για τη συνεπιμέλεια αποδίδει καρπούς, αλλά έχει… δρόμο βάσει των επίσημων δεδομένων.
Συνεπιμέλεια: Οι πατέρες όλου του κόσμου πρέπει να κάνουν ακόμη λίγο… υπομονή. Ο νόμος για τη συνεπιμέλεια δείχνει να επιφέρει κάποιους καρπούς και ήδη Δικαστήρια δείχνουν το δρόμο και για την αποκλειστική επιμέλεια σε κάποιους από αυτούς όπως η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε ακατάλληλη τη μητέρα.
Μετά το χωρισμό του ζευγαριού, η μητέρα ανέλαβε βάσει προσωρινής απόφασης την επιμέλεια των τριών ανήλικων παιδιών. Ωστόσο, τα περιστατικά που ακολούθησαν σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όχι μόνον δικαίωσαν τον πατέρα, αλλά του ανέθεσαν και την οριστική επιμέλεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο, η μητέρα αδιαφορούσε για τα ανήλικα παιδιά της, γεγονός που κρίθηκε πως «υπέδειξε πλημμελή συμπεριφορά στην άσκηση του γονεϊκού της καθήκοντος».
Μετά το χωρισμό και αφού είχε αποκτήσει τρία παιδιά με τον προσφεύγοντα, στην απόφαση αναφέρεται πως πιθανολογήθηκε ότι «πολλές φορές άφηνε τα ανήλικα τέκνα της χωρίς επίβλεψη στο σπίτι, αναθέτοντας τη φύλαξη του μικρότερου ανηλίκου τέκνου Αχ-Κ. αρχικά στην Α-Στ. και μετά την ενηλικίωση της τελευταίας και την αποχώρησή της από την οικία για σπουδές στο Ρέθυμνο Κρήτης, στον Α-Σπ., ενώ πολλές φορές είχε αφήσει τον νηπιακής ηλικίας Αχ-Κ. χωρίς φύλαξη μόνο του στο διαμέρισμα, γεγονός που εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα του ανηλίκου».
Οι περιγραφές της γιαγιάς- μητέρας της καθ’ ης
Καταπέλτης για την κόρη της – την καθ’ ης στη συγκεκριμένη υπόθεση- υπήρξε η ίδια της η μητέρα και γιαγιά των παιδιών. «Η κρίση αυτή του Δικαστηρίου επιρρωνύεται από την, από 13.12.2021 ένορκη κατάθεση της …, γιαγιάς των ανηλίκων τέκνων και μητέρα της καθ’ ης, η οποία κατέθεσε ενώπιον της Ειρηνοδίκου Αθηνών ότι η εγγονή της Α-Στ. της είχε πει πως, στις 29.3.2020, ξύπνησε τη νύχτα περί ώρα 03.00 περίπου, από το κλάμα του αδελφού της Αχ-Κ. και όταν πήγε στο δωμάτιο όπου κοιμόταν με τη μητέρα τους στο διπλό κρεβάτι διασπίστωσε πως η μητέρα της έλειπε. Ότι στη συνέχεια έψαξε το σπίτι και δεν τη βρήκε, ενώ η πόρτα της εισόδου ήταν ανοικτή, γι’ αυτό το λόγο επικοινώνησε με τον αιτούντα πατέρα της, ο οποίος μετέβη στην οικία τους με σκοπό να καθησυχάσει την Α-Στ. και να προσέχει τον Αχ-Κ. Η δε καθ’ ης επέστρεψε στην οικία τους στις 08.00 το πρωΐ χωρίς να τους δώσει ουδεμία εξήγηση» λέει η απόφαση του Δικαστηρίου.
Παράλληλα, «αρχές Ιουλίου του έτους 2020 ενημέρωσε την μάρτυρα η ένοικος του διπλανού διαμερίσματος της καθ’ ης … πως ένα πρωινό είδε τον Αχ-Κ. στο πλατύσκαλο και την πόρτα του διαμερίσματος της καθ’ ης ανοιχτή. Ότι η ανωτέρω πήρε το παιδί από το χέρι μπήκαν στο διαμέρισμα της καθ’ ης αλλά δεν βρισκόταν κανείς εκεί, γι’ αυτό πήρε το ανήλικο στο διαμέρισμα της, ενώ η καθ’ ης επέστρεψε μετά από πενήντα περίπου λεπτά και τον πήρε» προστίθεται.
Συνεπιμέλεια: Παραμελούσε την φροντίδα των παιδιών
Επίσης, η γιαγιά των παιδιών και μητέρα της καθ’ ης κατέθεσε πως είχε ακούσει τηλεφωνική κλήση του Α-Σπ. προς τον αιτούντα πατέρα του, τον οποίο φιλοξενεί στην οικία της, ο οποίος τον είχε καλέσει το πρωΐ ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο σχολείο και δεν ήξερε τι να κάνει διότι η καθ’ ης μητέρα του έλειπε από την οικία τους και ο Αχ-Κ. θα έμενε μόνος του χωρίς φύλαξη.
«Πιθανολογήθηκε ότι η καθ’ ης παραμελούσε την καθημερινή φροντίδα των ανηλίκων με αποτέλεσμα, όπως κατέθεσε η μητέρα της και γιαγιά των παιδιών, η εγγονή της Α-Στ. το διάστημα που η τελευταία προετοιμαζόταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις της, να παρακαλέσει τόσο την καθ’ ης μητέρα της, όσο και την γιαγιά της, να τους επισκέπτεται καθημερινά η τελευταία στην οικία τους ώστε η ίδια να μην απασχολείται με τη φύλαξη του μικρού αδερφού της και να φροντίζει η γιαγιά της για την καθαριότητα και τακτοποίηση του σπιτιού καθώς και για το φαγητό των ανηλίκων» περιλαμβάνεται στην απόφαση.
Γεμάτο κατσαρίδες το σπίτι
Η γιαγιά ανέφερε επίσης πως όταν η μεγαλύτερη εγγονή της, που είχε φύγει για σπουδές στο Ρέθυμνο, επισκέφθηκε το σπίτι, διαπίστωσε πως το διαμέρισμα στερούνταν καθαριότητας και υγιεινής, το διπλό κρεβάτι όπου κοιμάται ο μικρός της αδερφός και η καθ’ ης μητέρα της ήταν χωρίς σεντόνια, το στρώμα ήταν βρόμικο, παντού στο δωμάτιο υπήρχαν στοίβες αντικειμένων και περιοδικών. Την ίδια δε εικόνα παρουσίαζε και το δωμάτιο του έτερου αδερφού της Α-Σπ., ενώ στην κουζίνα είχε διαπιστώσει πως το πλυντήριο ήταν γεμάτο από άπλυτα πιάτα προηγούμενων ημερών, ενώ το σπίτι ήταν γεμάτο κατσαρίδες.
Η κατάσταση αυτή επικρατούσε, όπως προκύπτει από τις περιγραφές που περιλαμβάνονται στην απόφαση, και όσο διέμενε η μεγαλύτερη κόρη στο σπίτι πριν ξεκινήσει τις σπουδές της σε άλλη πόλη. Ειδικότερα, σύμφωνα με μηνύματα που είχε στείλει στον πατέρα της είτε του ζητούσε να τους φέρει καθαρά παπλώματα και κουβέρτες για το διπλό το κρεβάτι, διότι αυτές που έχουν είναι βρόμικες, είτε του ανέφερε πως θα πρέπει να έρθει μία γυναίκα να καθαρίζει στο σπίτι διότι έχει γεμίσει και πάλι κατσαρίδες, εκφράζοντάς του παράπονα πως δεν αντέχει η ίδια να τρέχει και να αγχώνεται για όλα.
Συνεπιμέλεια: Η κρίση του Δικαστηρίου με γνώμονα τα ανήλικα
«Με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ανήλικων τέκνων των διαδίκων, ήτοι του Αχ-Κ. και του Α-Σπ., καθόσον το έτερο θήλυ τέκνο τους, Α-Στ. έχει πλέον ενηλικιωθεί, δικαιολογούν την ανάκληση της απόφασης του παρόντος Δικαστηρίου και την ανάθεση της επιμέλειας των άνω ανηλίκων τέκνων των διαδίκων στον αιτούντα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα συναφή καθήκοντά του και παρέχει τα εχέγγυα για τη σωστή ανατροφή, επίβλεψη, εκπαίδευση και εν γένει ψυχοσωματική ανάπτυξή τους, ώστε η προσωρινή ρύθμιση της επιμέλειας να ανταποκρίνεται στο βέλτιστο συμφέρον των ανήλικων τέκνων» καταλήγει η απόφαση του Πρωτοδικείου.
Συνεπιμέλεια: Τα στατιστικά στοιχεία
Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως απαιτείται ακόμη δρόμος. Σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικά. Ο χρόνος επικοινωνίας αυξήθηκε για 27 τέκνα (σε 18 αποφάσεις), μειώθηκε για 18 τέκνα (σε 16 αποφάσεις) και παρέμεινε ίδιος για 24 τέκνα (σε 14 αποφάσεις).
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία του εφέτη Παναγιώτη Κατσικερού, ο οποίος μιλάει για ελάχιστη αύξηση 1,5% μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για το οικογενειακό δίκαιο από 23% (τελευταία δικαστική απόφαση ή συμφωνητικό πριν το Ν. 4800/2021) σε 24,5 % (πρώτη δικαστική απόφαση, για τα ίδια παιδιά, υπό την ισχύ του Ν. 4800/2021, όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με τις 73 αποφάσεις, που αφορούσαν 69 οικογένειες και 107 παιδιά, αυτές εκδόθηκαν ανά εφετειακή περιφέρεια Αθηνών 21, Θεσσαλονίκης 10, Πειραιώς 8, Ευβοίας 5, Θράκης 5, Πατρών 4, Θεσσαλίας 4, Ηρακλείου 4, Δυτικής Μακεδονίας 3, Ναυπλίου 2, Ιωαννίνων 2,Χανίων 2, Λαμίας 1, Κέρκυρας 1, Αιγαίου 1.
Συνεπιμέλεια: Τι δείχνουν τα δικαστήρια
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που παρουσιάζει ο κ. Κατσικερός, τα δικαστήρια αποφάσισαν:
1) ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: NAI 14 % (15 τέκνα) – ΟΧΙ 86 % (92 τέκνα)
2) ΤΕΚΜΗΡΙΟ 1/3 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ :
78,5 % ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΕ (κάτω του 1/3 ) για 84 τέκνα σε 58 αποφάσεις / 54 υποθέσεις
– 73 % αποκλειστική επιμέλεια σε βάρος : 49 πατέρων (77 τέκνα) και 1 μητέρας (1 τέκνο)
– 5,5 % άνιση συνεπιμέλεια : 3 πατέρων (5 τέκνα) και 1 μητέρας (1 τέκνο)
21,5 % ΤΗΡΗΘΗΚΕ ( ά ν ω του 1/3 ) για 23 τέκνα σε 15 αποφάσεις / υποθέσεις
– 2 % αποκλειστική επιμέλεια σε βάρος : 2 πατέρων (2 τέκνα)
– 5,5 % «ποιοτική ισότητα» (34 – 49 %) σε βάρος : 3 πατέρων (5 τέκνα) και 1 μητέρα (1 τέκνο)
– 14 % ισόχρονη συνεπιμέλεια (50 % – 50 %) : 9 ζευγάρια γονέων (15 τέκνα)
3) ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΤΕΚΝΩΝ με τον πατέρα:
– 76,5 % λιγότερο του 1/3 για 82 τέκνα με 55 αποφάσεις / 51 υποθέσεις
– 6,5 % ανώτερο του 1/3 και έ ω ς 1/2 για 7 τέκνα με 5 αποφάσεις
– 14 % ίσο με 1/2 για 15 τέκνα με 9 αποφάσεις
– 3 % ανώτερο του 1/2 για 3 τέκνα με 3 αποφάσεις
με τη μητέρα:
– 2 % λιγότερο του 1/3 για 2 τέκνα με 2 αποφάσεις
– 1 % ανώτερο του 1/3 και έ ω ς 1/2 για 1 τέκνο με 1 απόφαση
– 14 % ίσο με 1/2 για 15 τέκνα με 9 αποφάσεις
-83 % ανώτερο του 1/2 για 89 τέκνα με 60 αποφάσεις / 56 υποθέσεις
4) ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
– ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ : 79 τέκνα (74 %) με 55 αποφάσεις / 51 υποθέσεις
– ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΤΕΡΑ : 1 τέκνο (1 %) με 1 απόφαση
– ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ άνιση («ποιοτική ισότητα»): 12 τέκνα (11 %) με 8 αποφάσεις (εκ των οποίων 6 τέκνα = 5,5 % με 4 αποφάσεις : επικοινωνία κάτω του 1/3 )
– ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ισόχρονη : 15 τέκνα (14 %) με 9 αποφάσεις