Η Ολομέλεια της ΡΑΕ κάλεσε σε ακρόαση σήμερα τις διοικήσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ (των τριών «φεσωμένων» φορέων και διαχειριστών δηλαδή), με στόχο το ξεκαθάρισμα των οφειλών των παρόχων προς τους τρεις Διαχειριστές και τη δρομολόγηση λύσεων
Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβει η ΡΑΕ για να βάλει ένα όριο στη συσσώρευση χρεών των προμηθευτών στους Διαχειριστές, πριν είναι πολύ αργά. Αυτή είναι εξάλλου και η πολιτική εντολή που έχει δοθεί από το ΥΠΕΝ για να ξεκαθαριστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα των χρεών των προμηθευτών, που αυξάνονται επικίνδυνα.
Σήμερα, Πέμπτη, η Ολομέλεια της ΡΑΕ κάλεσε σε ακρόαση τις διοικήσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ (των τριών «φεσωμένων» φορέων και διαχειριστών δηλαδή), με στόχο το ξεκαθάρισμα των οφειλών των παρόχων προς τους τρεις Διαχειριστές και τη δρομολόγηση λύσεων.
Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) πραγματοποίησε συναντήσεις με τα υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΝ, για την παράνομη παρακράτηση από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών, που φαίνεται πλέον να ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια με βραδυπορία έως και ενάμιση χρόνου.
Οι συνολικές οφειλές των προμηθευτών ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και σκοπός της ΡΑΕ είναι να λάβει μέτρα για να πιέσει τις εταιρείες να το μειώσουν πριν γίνει μη διαχειρίσιμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ είναι τα ποσά από διακανονισμούς που έχουν εκπέσει, ενώ τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά.https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Fepiheiriseis%2Fenergeia%2F33306_rae-mparaz-eleghon-stin-agora-reymatos-gia-tin-akribeia-12-promitheytes&key=ef043e33766d6c39e569f2993d30e5e2&v=1&app=1
Γαϊτανάκι χρεών
Τα φουσκωμένα χρέη είναι απότοκα της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε τις τιμές ενέργειας και μαζί τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Για παράδειγμα, οι 150.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στην Καθολική Υπηρεσία, δηλαδή οι καταναλωτές στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση προμήθειας επειδή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, οφείλουν άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραπάνω καταναλωτές διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών για να τους στείλουν τον λογαριασμό… και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει τα στοιχεία -όπως όφειλε για την αγορά ενέργειας- για να τα αποστείλει στους ενεργειακούς παρόχους.
Καθώς το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, είναι ώρα αποφάσεων για τη ΡΑΕ ώστε να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή πριν η συσσώρευση χρεών μετατραπεί σε συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς.
Από επιβολή προστίμων μέχρι προθεσμία για να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου υπό την απειλή διαγραφής από το μητρώο προμηθευτών, η ΡΑΕ πρόκειται να θέσει όρια για να προστατέψει τη λειτουργία της αγοράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη η ΡΑΕ θα καλέσει τις εταιρείες που χρωστούν παλαιά ή νέα (μετά τους διακανονισμούς) χρέη, ώστε να διαμορφώσει άποψη και να προστατεύσει την αγορά.
Οι οφειλές προς τους δήμους
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα τεθεί επίσης και το ζήτημα της παρακράτησης από τους προμηθευτές των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οφειλές προς τους ΟΤΑ ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις φτάνουν και τους 16 με 18 μήνες.
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ζητήθηκε να πληρωθούν οι οφειλές με ρύθμιση εντός δύο μηνών.