Έρχεται η ψηφιακή μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας

75

Μαρία Λιλιοπούλου

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μεταβιβάσεις, καθώς και η ηλεκτρονική ενημέρωση του συστήματος για τους ελέγχους ΚΤΕΟ και την πληρωμή των τελών Κυκλοφορίας είναι οι τρεις υπηρεσίες, οι οποίες σταδιακά θα εισαχθούν στο νέο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα σε λίγους μήνες αναμένεται να εισαχθεί και η νέα εφαρμογή για τη μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας, ψηφιακά»

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στο 24ο Συνέδριο «Greek ICT Forum – Infomobility World». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έως σήμερα με πυλώνα τις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου, οι προσωρινές άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί από τον Μάιο του 2020 φθάνουν πλέον τις 326.000. Επίσης έχουν εκδοθεί περισσότερα από 20.000 διπλώματα με τη χρήση νέων εφαρμογών, ενώ κάθε μήνα αποστέλλονται περίπου 30.000 «sms» που πληροφορούν τους πολίτες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτησή τους.

Επιπλέον ως προς τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, ανέφερε ότι επιμερίζονται ως εξής:

7.500 αιτήσεις για ανανεώσεις διπλωμάτων,

περισσότερες από 23.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων για φθορά, κλοπή ή απώλεια και

4.500 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας, όπου πλέον, ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιπτώσεων καλύπτεται μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία.

«Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν γρήγορα και το βασικότερο, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τα γκισέ των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών για να υποβάλλουν αίτηση. Ειδικά στη διαδικασία της ανανέωσης, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας γλιτώνουν μια μεγάλη ταλαιπωρία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στο νέο, σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου, προσέθεσε ότι μπορεί να «σηκώσει» νέες εφαρμογές και να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα βάζοντας τα θεμέλια για να οικοδομηθούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το πρώτο που συνήψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αυτή η κοινή προσπάθεια έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε.

Ειδικά για την καινοτομία του προσωρινού διπλώματος οδήγησης, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι πλέον κάθε υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει στις πρακτικές εξετάσεις, μπορεί μέσα σε μια μέρα να εκτυπώσει την προσωρινή άδεια από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και να οδηγεί το αυτοκίνητό του, ενώ στο παρελθόν, θα έπρεπε να περιμένει έως και 4 μήνες να του έρθει το δίπλωμα.

Παράλληλα στο υπουργείο αναπτύσσεται ένα σύστημα ηλεκτρονικών Μητρώων που αφορούν σε πλήθος τομέων: εξεταστές οδήγησης, πρατήρια, συνεργεία, σταθμοί φόρτισης, όπως επίσης τις αιτήσεις για τα νέα υδατοδρόμια, που έχουν αρχίσει και αδειοδοτούνται, αλλά και την πρόοδο των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: «Δημιουργείται ένας ψηφιακός χάρτης που θα μας προσφέρει δεδομένα, τα οποία δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτή η βάση πληροφοριών θα μπορεί να υποστηρίξει και τα καινοτόμα εγχειρήματα, όπως τα ευφυή συστήματα μεταφορών που σχεδιάζουμε στην Αστυπάλαια, με τις ‘‘on demand’’ μετακινήσεις».

Στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, επίσης, το μητρώο με τα σημεία φόρτισης που δημιουργείται θα παρέχει πληροφορίες στους χρήστες σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του φορτιστή, τη διαθεσιμότητα, το κόστος, ακόμη κι αν έχει μποτιλιάρισμα στο σημείο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών στον σιδηρόδρομο, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως το δίκτυο 5G στους αυτοκινητόδρομους. 

ΠΗΓΗethnos.gr