Η ψηφιακή επίδοση θα αφορά ποινικές υποθέσεις αλλά θα επεκταθεί και σε διοικητικές και αστικές υποθέσεις- Πέρα από τη θυρίδα η επίδοση θα φτάνει και στα email του κατηγορουμένου αλλά και του δικηγόρου του.
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο δικόγραφα ετησίως (π.χ. κλήσεις διαδίκων ή μαρτύρων, βουλεύματα, εισαγγελικές ή ανακριτικές διατάξεις κλπ.), θα επιδίδονται ηλεκτρονικά από το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, αποδεσμεύοντας δυνάμεις τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από την αστυνομία που απασχολούνταν χάνοντας χιλιάδες εργατοώρες με το παρωχημένο πλέον στον 21ο αιώνα σύστημα του τρόπου επίδοσης εγγράφων της ποινικής δίκης, με την φυσική παρουσία των αστυνομικών, αξιοποιώντας τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Το dikastiko.gr αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η διαδικασία, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα επεκταθεί, πέραν των ποινικών υποθέσεων και σε διοικητικές αλλά και αστικές. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η ψηφιακή επίδοση μπαίνει πλέον σε σχεδόν όλο τον όγκο των δικαστικών διαδικασιών. Η ψηφιακή μετάβαση άλλωστε ήταν μια δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Η διαδικασία
Η διαδικασία, σύμφωνα με τους αρχικούς με τους αρχικούς σχεδιασμούς θα γίνεται ως εξης:
-Η επίδοση (π.,χ ενός κλητήριοι θεσπίσματος ή ενός βουλεύματος) θα γίνεται με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη διαχείριση της οποίας θα έχουν αποκλειστικά εξουσιοδοτημένοι δικαστικοί υπάλληλοι.
-Τα έγγραφα, θα στέλνονται ηλεκτρονικά μέσω gov.gr.
Πως όμως θα εξασφαλίζεται ότι η επίδοση είναι επιτυχής; Αν ολοκληρωθεί με έναν εκ των ακόλουθων τριών τρόπων:
α) με την ηλεκτρονική αποστολή στην ψηφιακή θυρίδα στο gov.gr που έχει πλεον ο καθένας απο μας
β) στο email που έχουμε δηλώσει π.χ στο TAXIS, τα ΚΕΠ, τον ΕΦΚΑ κλπ.
γ) στο email που έχει δηλώσει ο μάρτυρας ή κατηγορούμενος στο στάδιο της προδικασίας της ποινικής δίκης. Το έγγραφο θα επιδίδεται ψηφιακά και στον διορισμένο δικηγόρο .
Επιβεβαίωση με sms για τα ηλεκτρονικά δικόγραφα
Για να εξασφαλιστεί πως το έγγραφο θα αναγνωστεί από τον ενδιαφερόμενο προβλέπεται η αποστολή sms ειδοποίησης πως του έχει επιδοθεί έγγραφο. Ο αριθμός κινητού είναι καταχωρημένος -συνδεδεμένος με τη θυρίδα του καθενός μας στο gov.gr ή έχει δηλωθεί κατά την εξέταση του διαδίκου ή μάρτυρα στο στάδιο της προδικασίας της ποινικής δίκης.
Η αποστολή γίνεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία μετά την πάροδο 48 ωρών από την αρχική αποστολή. Ασφαλιστική δικλείδα για την επιτυχή αποστολή θα αποτελεί και η πρόβλεψη με τεχνικά μέσα του αποκλεισμού της μετακίνησης μηνύματος, που αφορά το επιδοθέν έγγραφο σε κάδο ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
Εξαιρέσεις
Η ηλεκτρονική επίδοση θα είναι ο κύριος τρόπο επίδοσης, τόσο από τους επιμελητές των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, όσο και από τους ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές. Όμως δεν καταργείται πλήρως η φυσική επίδοση, αλλά περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι εξαιρέσεις π.χ θα αφορούν τους ηλικιωμένους κατοίκους ακριτικών περιοχών που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία (και άρα δεν διαθέτουν email) ή εγκλείστους σε σωφρονιστικά καταστήματα που δεν διαθέτουν –τυπικά τουλάχιστον– πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κινητό τηλέφωνο. Στην αξιολόγηση δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψιν το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, (λ.χ. νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές , παραμεθόριες περιοχές κλπ.), αλλά και η επικινδυνότητα που εγκυμονούν οι επιδόσεις σε κατηγορία σκληρών κακοποιών.
Πόροι
Η ηλεκτρονική μετάβαση απελευθερώνει δυνάμεις και πόρους (1.500 αστυνομικοί και πολλοί δικαστικοί υπάλληλοι) , μειώνει δημοσιονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια επιταχύνει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
Οι διατάξεις θα εξειδικευτούν με ΚΥΑ των συναρμοδίων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Προστασίας του πολίτη, Ψηφιακής πολιτικής) που θα αναφέρει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής επίδοσης.