ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Το ρόλο των εταιρειών διαχείρισης για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους που ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ ανέδειξαν μιλώντας στο Banking Summit που διοργάνωσε το Moneyreview τόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όσο και οι επικεφαλής των τραπεζών, επισημαίνοντας την κρισιμότητα που έχει για την οικονομία η επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία όσων οφειλετών θεωρούνται βιώσιμοι.
Ανάλογες επισημάνσεις έκανε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημειώνοντας ότι «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι το πρώτο μόνο στάδιο – σίγουρα το κρισιμότερο – για την θεραπεία αυτού του προβλήματος συνολικά για την οικονομία. Το δεύτερο στάδιο, αφορά κυρίως τους servicers που έχουν πλέον την ευθύνη είτε αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων που είναι εκτός τραπεζικών ισολογισμών, για όσες περιπτώσεις είναι βιώσιμες ή ρευστοποίησης των όποιων εξασφαλίσεων υπάρχουν. Η διατήρηση των τελευταίων σε καθεστώς ακινησίας είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία. Γι αυτό είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταχέως οι πλειστηριασμοί, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας για όλες τις περιπτώσεις εκτός των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία η πολιτεία έχει ειδικές ρυθμίσεις». Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι το τρίτο στάδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι εξίσου σημαντικό, καθώς αφορά την επιστροφή στις τράπεζες και την πιστωτική κανονικότητα όλων εκείνων των δανειοληπτών που με επιτυχία αναδιάρθρωσαν τα δάνεια τους.
«Μην ξεχνάμε όμως ότι τα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφυγαν μεν από τις τράπεζες αλλά όχι από την οικονομία» υπογράμμισε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, εξηγώντας ότι, «η μεγάλη πρόκληση είναι να εξυγιανθούν και αυτά τα δάνεια». Οι τράπεζες, όπως εξήγησε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα «χρηματοδοτώντας την απόκτηση των παγίων στοιχείων μέσω πλειστηριασμών, τις εταιρίες REOco αλλά και κάποια στιγμή στο μέλλον επαναγοράζοντας ενήμερα χαρτοφυλάκια».
Οι servicers
Την επάνοδο αυτών των δανείων στην «κανονικότητα» συμμερίστηκαν άλλωστε και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των servicers που συμμετείχαν σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη είναι η ρύθμιση αυτών των οφειλών, έτσι ώστε ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτών ή επιχειρήσεων να εξυγιανθεί έτσι ώστε να επιστρέψει στις τράπεζες και να διευρυνθεί η χρηματοδοτική βάση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant, Νίκος Βαρδαραμάτος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cepal Hellas, Αρτέμης Θεοδωρίδης και η General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas Αλεξάνδρα Φατσέα, σημείωσαν ότι στόχος είναι η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει προς διαχείριση, αποτρέποντας έτσι και τον κίνδυνο ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του Ηρακλή.
Σε ερώτηση για την πορεία εκτέλεσης των business plan που καλούνται να υλοποιήσουν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων οι εκπρόσωποι των servicers εξήγησαν ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό που φθάνει το 50% στηρίζονται στις ρευστοποιήσεις, αλλά επιδίωξη είναι ο πλειστηριασμός να λειτουργεί ως έσχατο εργαλείο.
Βρισκόμαστε μακριά ακόμη από τον κίνδυνο ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων σημείωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, καθώς μεσολαβούν πολλά στάδια έως ότου φτάσουμε να μην πληρωθούν οι senior τίτλοι που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. «Τα business plans έχουν μεγάλο χρονικό βάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε καλύτερα από το πλάνο, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος».
Η κ. Φατσέα έδωσε στοιχεία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που όπως σημείωσε είναι «η καταλληλότερη λύση, για χιλιάδες ιδιώτες αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που χρειάζονται μία λύση ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών τους, τόσο σε χρηματοδοτικούς φορείς, όσο και στο Δημόσιο», επισημαίνοντας ότι, λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, που έχει υποδεχθεί ήδη περίπου 35 χιλιάδες αιτήσεις. «Οι πρώτες ρυθμίσεις είναι προ των πυλών για να υλοποιηθούν, καθώς από τις περίπου 3.000 αιτήσεις που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, το 20% έχει ήδη εγκριθεί και μάλιστα οι πρώτες 50 ρυθμίσεις έχουν ήδη υπογραφεί από πιστωτές και οφειλέτες».
H κυρία Φατσέα απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα του εξωδικαστικού Μηχανισμού: διαφάνεια, δίκαιες λύσεις, πλήρως ηλεκτρονική εμπειρία για δανειολήπτες αλλά και πιστωτές, ταυτόχρονη ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σε Χρηματοδοτικούς Φορείς και Δημόσιο. Για πρώτη φορά, όλα αυτά μαζί, παρέχουν μία λύση επωφελή και κατάλληλη για όλες τις πλευρές, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στα δανειακά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν οι εταιρείες διαχείρισης, τόσο ο Νίκος Βαρδαραμάτος από την πλευρά της Qquant, όσο και ο Αρτέμης Θεοδωρίδης από την πλευρά της Cepal Hellas, επισήμαναν ότι επί του παρόντος δεν διαπιστώνεται καμία αξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στους βασικούς δείκτες πληρωμών ή αθετήσεων. «Μας απασχολεί το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού», είπε ο κ. Βαρδαραμάτος, εκπέμποντας πάντως το μήνυμα ότι «ακόμα η όλη κατάσταση δεν έχει επίδραση αρνητική στην εισπραξιμότητα». Σημείωσε ότι είναι «πιο βιώσιμες οι ρυθμίσεις που γίνονται με τους ιδιώτες», ενώ αναφορικά με το επιχειρείν στο servicing, σχολίασε ότι «για να έχεις κέρδος πρέπει να έχεις λειτουργική επάρκεια και σε αυτό παίζει ρόλο η τεχνολογία». «Υιοθετούμε μία ψηφιακή πλατφόρμα που αντικαθιστά την κόπωση από την τηλεφωνική επικοινωνία» και «ο ιδιώτης μπορεί να κάνει μια σειρά διαδικασιών», υπογράμμισε.
«Ο ρόλος μας δεν εξαντλείται στην παροχή μίας καλής ρύθμισης και την παρακολούθηση της τήρησής της. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η επάνοδος των οφειλετών που θα εξυγιανθούν, στην υγιή οικονομία. Μέχρι τότε, όπως κάνουμε στην Intrum Hellas, υπάρχουν εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως οι γραμμές χρηματοδότησης επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα business plans των τιτλοποιήσεων αλλά και η συμβουλευτική προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και εξεύρεση funding για συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι τα ξενοδοχεία», υπογράμμισε η κ. Φατσέα.