Πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Δεν είχε γίνει μετάφραση της πρωτόδικης απόφασης, αν και είχε ζητηθεί από την Εισαγγελία Εφετών!
Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους, οι μίζες της γερμανικής Siemens, κινδυνεύει με παραγραφή λόγω των αλλεπάλληλων εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται.
Η πολύκροτη δίκη που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη εδώ και 20 χρόνια, κινδυνεύει να αποδειχθεί ως το μεγαλύτερο φιάσκο στα δικαστικά χρονικά της χώρας.
Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αρρώστησε η Εισαγγελέας της Έδρας για περίπου ένα μήνα.
Όπως αποκάλυψε τότε το newsbreak.gr, δεν την αντικατέστησε η αναπληρωματική, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραγραφές αδικημάτων για κάποιους από τους κατηγορούμενους.
Πειθαρχική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Η καθυστέρηση της δίκης προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που διέταξε πειθαρχική έρευνα.
Όταν η εισαγγελική λειτουργός επανήλθε στην Έδρα, προέκυψε νέο ζήτημα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των αλλοδαπών κατηγορουμένων ζήτησαν να γίνει μετάφραση της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης και ειδικότερα της εισαγγελικής πρότασης αλλά και των ποινών για τις οποίες καταδικάστηκαν οι πελάτες τους.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει νέα διακοπή της δίκης για ακόμα δύο μήνες, προκειμένου να γίνει μετάφραση της εισαγγελικής πρότασης και των ποινών.
Η συγκεκριμένη απόφαση που είναι σχεδόν 4.000 σελίδες, είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2019 και καθαρογράφηκε μόλις στις 7 Μαΐου 2021, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη παραγραφεί πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν πρωτόδικα δύο κατηγορούμενοι.
Η Εισαγγελία Εφετών είχε ζητήσει να γίνει η μετάφραση, αλλά δεν έγινε εδώ και ένα χρόνο!
Το τραγελαφικό είναι πως η μετάφραση έπρεπε να έχει ήδη γίνει.
Όπως είχε αποκαλύψει το newsbreak.gr, είχε σταλεί επείγον έγγραφο στις 28 Μαΐου από την πρώην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα στο Τμήμα Ποινικών Εδρών του Εφετείου, στο οποίο τονίζονταν πως «απαιτείται γραπτή μετάφραση στη γερμανική και γαλλική γλώσσα της υπ’ αριθμόν 5236/2019 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Siemens, προκειμένου η υπόθεση να εισαχθεί στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».
Όμως οι αρμόδιοι δεν μετέφρασαν όλη την πρωτόδικη απόφαση.
Είχαν… ξεχάσει (;) να μεταφράσουν την εισαγγελική πρόταση, αλλά και τις ποινές για τις οποίες καταδικάστηκαν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι!
Η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διακόπηκε ξανά, δίνοντας νέα δίμηνη προθεσμία μέχρι τις αρχές Μαΐου προκειμένου να γίνει η μετάφραση που είχε ζητηθεί εδώ και ένα χρόνο από την Εισαγγελία Εφετών, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.
Μετά την καθυστέρηση έναρξης της δίκης λόγω της ανάρρωσης της Εισαγγελέως της Έδρας, η πολύκροτη δίκη για τις μίζες της Siemens «πάγωσε» εκ νέου με αποτέλεσμα να θεωρείται με μαθηματική ακρίβεια πως μέχρι την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, θα έχουν παραγραφεί τα περισσότερα αν όχι όλα τα αδικήματα.
Τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο φιάσκο της Ελληνικής Δικαιοσύνης…
Ποιοι δικάζονται
Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι συνολικά 22 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαντ Σίκατζεκ οι οποίοι καταδικάστηκαν για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη 15 ετών στον εξαφανισμένο Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη, Έντουαρντ Πίρερ, 13 ετών για τον Τόμας Γκάνσουιντ, 10 ετών για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη και 7 ετών για τους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ.
Επίσης, είχαν καταδικαστεί τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης σε 15 έτη, Νικόλαος Νίντος 10 έτη, Γιώργος Αργυρόπουλος 14 έτη, Δημήτρης Γυφτόπουλος 12 έτη, Δημήτρης Κουβάτσος 14 έτη, Παναγιώτης Νικάκης 13 έτη, οι επιχειρηματίες με παρένθετο ρόλο Γιώργος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας σε 6 έτη και τα άλλοτε τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός 12 έτη και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ 14 έτη.
Για την ίδια υπόθεση είχαν αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο 32 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του ξεπλύματος αλλά και της δωροδοκίας υπαλλήλου.
Το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία 25 χρόνια.
Η δικογραφία αφορά τις διαδρομές μαύρου χρήματος που διακινήθηκε ώστε να επιλεγεί η γερμανική εταιρεία, ως ανάδοχος του έργου της σύμβασης 8002 του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.