Δημόσιο: Κίνητρα ταχύτερης βαθμολογικής εξέλιξης και διευκολύνσεις προς δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του νέου συστήματος μετατάξεων παρέχει το πλαίσιο της κινητικότητας.
Ο νόμος βάζει στην «πρώτη γραμμή» υπηρεσίες σε:
- παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, και σε
- ορεινούς και νησιωτικούς δήμους,
δηλαδή, υπηρεσίες που σε γενικές γραμμές συγκεντρώνουν «χαμηλή ζήτηση» στην αγορά εργασίας του Δημοσίου.
Επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων περιοχών και με την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών τους να βελτιωθεί, όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, αλλά και των επιχειρήσεων, κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Έτσι, το νέο σύστημα παρέχει κίνητρα όπως ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη για όσους υπαλλήλους επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Επίσης, κατά ένα έτος προβλέπεται να μειωθεί ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες για δύο τουλάχιστον έτη.
Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των συγκεκριμένων κινήτρων έχει οριστεί στα έξι έτη.
Δείτε αναλυτικότερα τη σχετική διάταξη του νόμου για την Κινητικότητα (ν.4440/2016, άρθρο 8), όπως ισχύει:
Άρθρο 8
Μετάταξη απόσπαση σε υπηρεσίες απομακρυσμένων παραμεθόριων και ορεινών νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού
1. Η μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων σε υπηρεσίες απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών όπως ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ορεινών και νησιωτικών ΟΤΑ α΄ βαθμού βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 2, 204 και 209 παρ. 1 του N. 3852/2010 (Α΄ 87), διενεργείται μέσω του ΕΣΚ.
2. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται έως ένα (1) έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος. Οι μετατασσόμενοι δεσμεύονται να παραμείνουν στην υπηρεσία υποδοχής για δύο (2) έτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση β΄ παράγραφος 2 του άρθρου 4.
Ειδικά για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες Μικρών Ορεινών Δήμων και Μικρών Νησιωτικών Δήμων, κατά την έννοια του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία υποδοχής ανέρχεται σε τρία (3) έτη
3. Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες της παραγράφου 1 και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για δύο (2) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά ένα (1) έτος. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη.
4. Υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί για δύο (2) έτη συνεχώς σε υπηρεσία της παραγράφου 1 δύναται κατά τη λήξη της απόσπασης να μεταταγούν κατά προτεραιότητα κατόπιν αίτησής τους σε κενή θέση κλάδου της ίδιας υπηρεσίας, μετά από γνώμη του οικείου συλλογικού οργάνου της παραγράφου 1 του άρθρου 7, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για την υπηρεσία προέλευσης.