«Στον πάγο» έχουν μπει οι περισσότερες εμπορευματικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ουκρανία και τη Ρωσία με το μέλλον για το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην χώρα μας και με κάθε μία από τις άλλες δύο χώρες να είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Πέρα από τις εχθροπραξίες οι οποίες επηρεάζουν την αποστολή εμπορευμάτων από και προς την Ελλάδα, ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT δημιουργεί νέα δεδομένα για τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγική, εμπορική ή και παραγωγική δραστηριότητα στη Ρωσία.
Περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις των προϊόντων και την εισαγωγή πρώτων υλών αντιμετωπίζει ήδη η Frigoglass η οποία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στη Ρωσία. Μάλιστα, η εν λόγω μονάδα αποτελεί την κύρια στην κατηγορία της επαγγελματικής ψύξης στην Ευρώπη, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της Frigoglass στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του ομίλου, αντιστοίχως, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Η θυγατρική της Frigoglass στη Ρωσία, η Frigoglass Eurasia LLC είχε, επίσης, σημαντικές εξαγωγές (ετοίμων και ημιετοίμων προϊόντων) σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του ομίλου το 2021. Η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου Frigoglass για το 2021. Προβλήματα ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ο όμιλος στη Ρωσία και από τις κυρώσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Όπως σημειώνει στη σχετική απάντησή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η θυγατρική στη Ρωσία έχει πιστωτικές γραμμές σε διεθνείς και κρατικές τράπεζες στη χώρα και δανεισμό ύψους 34 εκατ. ευρώ.
Εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα τροφοδοτηθούν οι αγορές της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και οι γύρω από την Ουκρανία χώρες, στις οποίες κατευθυνόταν το 50% των πωλήσεων της Ergopack, της θυγατρικής του Ομίλου Σαράντη στην Ουκρανία, αναζητεί η διοίκηση του ομίλου. Η λειτουργία του εργοστασίου της Ergopack στο Κανίβ, στην Κεντρική Ουκρανία έχει διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή και φυσικά είναι άγνωστο εάν και πότε θα λειτουργήσει ξανά. Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι οι ανάγκες των χωρών που κάλυπτε η παραγωγή της Ergopack, πέραν της Ουκρανίας, ανάγκες σε προϊόντα νοικοκυριού να καλυφθούν από άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αυτές στην Ρουμανία και την Πολωνία.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται, εξάλλου, οι εγχώριες αλευροβιομηχανίες, καθώς φορτία σιτηρών που επρόκειτο να έρθουν από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν έφτασαν ποτέ. Η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών γίνεται κυρίως σε Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, καθώς τα σιτηρά δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι 40 έως 50 ευρώ ακριβότερα ανά τόνο.
Ακόμη πιο δύσκολη είναι η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών για τις εταιρείες που τυποποιούν ηλιέλαιο, καθώς η Ελλάδα εισάγει πολύ μεγάλες ποσότητες από την Ουκρανία, αλλά και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παρασκευή ζωοτροφών. Την ίδια ώρα ελληνικές εταιρείες κυρίως του κλάδου των τροφίμων, τυποποιημένων, αλλά και νωπών φρούτων και λαχανικών, βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν την καθόλου ευκαταφρόνητη αγορά της Ουκρανίας, και βεβαίως και τη μεγάλη ρωσική αγορά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έχει επεξεργασθεί το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΙΕΕΣ – ΣΕΒΕ) η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία διαμορφώθηκε το 2021 σε 338,60 εκατ. ευρώ και προς τη Ρωσία σε 206,61 εκατ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών από Ουκρανία διαμορφώθηκε το 2021 σε 198,36 εκατ. ευρώ και από τη Ρωσία σε 4,3 δισ. ευρώ.