Επίδομα έως 3.150 ευρώ για δανειολήπτες φέρνει η κυβέρνηση. Ποιοι ιδιοκτήτες επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα για τα «κόκκινα δάνεια».
Μάκης Σιάρκος
Το προσωρινό σχήμα υποστήριξης προβλέπει ένα επίδομα από 70 έως και 210 ευρώ/μήνα για διάστημα 15 μηνών, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να εξυπηρετούν τις δόσεις των τραπεζικών τους δανείων.
Η μεταβατική περίοδος μέχρι τη μόνιμη λειτουργία του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, ως ενδιάμεση λύση, αποκλειστικά για τους δανειολήπτες οι οποίοι θα ενταχθούν στον πτωχευτικό νόμο αλλά έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Το προσωρινό καθεστώς θα λειτουργήσει μέχρι να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα ενεργοποιούν το Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων, προκειμένου αυτός να αποκτά τα ακίνητά τους και να τα επαναμισθώνει στους ιδιοκτήτες τους.
Ωστόσο, σύμφωνα και με την 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, ο φορέας αυτός δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2023, με την πλήρη λειτουργία του να τοποθετείται χρονικά για μετά το τέλος Μαρτίου του 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση, για το προσωρινό πρόγραμμα ενίσχυσης επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:
α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Ενοικίου».
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναπτύσσεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η προσφυγή των οφειλετών στα δικαστήρια, όπως γινόταν στο παρελθόν, με συνακόλουθες πολυετείς καθυστερήσεις και μονιμότερες επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι φιλική στους χρήστες, καταργώντας την ανάγκη για χειροκίνητη συγκέντρωση δικαιολογητικών κατά την υποβολή της αίτησης και μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία. Επιπρόσθετα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διενεργούνται αυτοματοποιημένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, με σκοπό την πρόληψη και αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη.
Το Κράτος θα παρέχει μηνιαίο επίδομα στέγασης, με σκοπό τη στήριξή τους στην υποχρέωση πληρωμής μισθώματος. Στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν το αποκλειστικό πρώτο προνόμιο για την επαναγορά της κατοικίας, εφόσον έχουν ανακάμψει οικονομικά.
Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί με γρήγορα βήματα στη δημιουργία του ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και για τον σκοπό αυτό θα προβεί στη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών.