Πώς θα επιλεγούν οι άνεργοι, πώς θα χορηγηθεί το «φουσκωμένο» επίδομα
Δύο πιλοτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε ομάδες ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, με στόχο την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Πώς θα επιλεγούν οι άνεργοι
Το πρώτο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 58.600.000 ευρώ, που θα αφορά 20.000 ανέργους προβλέπει υψηλότερο επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό όπως σήμερα αλλά με τον τελευταίο μισθό που είχαν οι άνεργοι πριν απολυθούν.
Η μερίδα των ανέργων που θα αποτελέσει το υβριδικό μοντέλο του πιλοτικού προγράμματος θα επιλεγεί με βάση χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν, το εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές.
Το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 33.800.000 ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους που θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται για 12 μήνες.
Όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, που υπέγραψε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Παρότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «κόβει» ωφελήματα από τους ανέργους με υψηλά εισοδήματα, ξεκαθαρίζοντας το μητρώο του ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να «αγγίζει» το ύψος του επιδόματος, προβλέπει στις διατάξεις του την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων που προϋποθέτουν την αλλαγή του τρόπου παροχής επιδομάτων τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας.
Κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας
Το πιλοτικό πρόγραμμα, που βασίζεται και στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, διάρκειας 2 ετών, εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.
Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σε 407 ευρώ.
Παράλληλα, όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε επιδοτούμενη κατάρτιση, ως προϋπόθεση για τη λήψη των παροχών. Επίσης, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, εκτιμάται ότι η σταδιακή μείωση του επιδόματος θα λειτουργήσει ως κίνητρο για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπεται η διεύρυνση των επιδοτούμενων μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και η αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.