Προβλέπει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας – Αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022
Κατατέθηκε σήμερα (28/2/2022) στη Βουλή το νομοσχέδιο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με τα σημαντικότερα σημεία να είναι:
– Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
– Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
– Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, υποθέσεις οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.
– Αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών.
– Θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θύρας.
Πιο αναλυτικά με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
ΜΕΡΟΣ Α’
Επικαροποιείται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρείας (Α.Α.Ε.), με σκοπό την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στα εξής κατά βάση σημεία:
1.α. Αυξάνεται στα δεκαοκτώ (18) έτη από δέκα έξι (16) που ισχύει σήμερα το όριο ηλικίας που πρέπει να έχει συμπληρώσει φυσικό πρόσωπο για να ενταχθεί ως μέλος σε λέσχη φιλάθλων αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. β. Αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας της λέσχης, για χρονικό διάστημα από έναν (1) μέχρι δώδεκα (12) μήνες και σφραγίζεται το γραφείο και το εντευκτήριο αυτής, με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μέλους της, για τα αναφερόμενα εγκλήματα. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις που αφορούν ιδίως σε παραβατικότητα από μεγάλο αριθμό μελών ή σε τέλεση κακουργηματικής πράξης, οι σχετικές άδειες ανακαλούνται και δεν επιτρέπεται να εκδοθεί νέα άδεια για τουλάχιστον δύο (2) έτη.
γ. Παρέχεται εξουσιοδότηση, στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, να επιβάλει σε αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε., πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) ευρώ έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε υποχρέωσης που προβλέπεται στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, για τις λέσχες, τα καταστατικά τους όργανα και τα μέλη τους. Μπορεί επίσης να επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές συνολικά ή κατά ένα μέρος του γηπέδου από μία (1) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές.(άρθρα 1 – 3)
2.Αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών ως προς τα κατώτατα όρια αυτών για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή οι παραβάτες για τα εν λόγω αδικήματα.(άρθρο 4)
3.Διευρύνονται οι περιπτώσεις επιβολής ποινών σε περίπτωση παράβασης περιοριστικών όρων ή παρεπόμενης ποινής.(άρθρο 5)
4. α.Συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μητρώο με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων» (εφεξής «Μητρώο»), στο οποίο καταχωρούνται τα μέλη των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και των νομίμων παραρτημάτων τους.
β. Με κ.υ.α. ρυθμίζονται οι όροι σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που απαιτείται να καταχωρίζονται για την εγγραφή στο μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης αυτών και κάθε αναγκαίο θέμα.(άρθρο 6)
5.Επιβάλλεται προηγούμενη κλήση και ακρόαση του ελεγχόμενου νομικού ή φυσικού προσώπου από τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) πριν την επιβολή προστίμων σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων.(άρθρο 7)
6.Λύεται άμεσα και αυτοδίκαια η μίσθωση ή η με οποιοδήποτε τρόπο παραχώρηση χρήσης του ακινήτου, εάν το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη σύναψη της μίσθωσης ή την με οποιοδήποτε τρόπο παραχώρηση της χρήσης ακινήτου σε αθλητική λέσχη, για τη στέγαση του γραφείου ή του εντευκτηρίου της ίδιας ή του παραρτήματός της, δεν χορηγηθεί στη λέσχη ή στο παράρτημα η προβλεπόμενη άδεια.(άρθρο 8)
7.Αναστέλλεται, για λόγους δημόσιας τάξης, από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου και έως την 31η.7.2022, η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, των παραρτημάτων τους, καθώς και των γραφείων και εντευκτηρίων τους.(άρθρο 9)
ΜΕΡΟΣ Β’
Θεσπίζονται μέτρα προώθησης του αθλητικού εθελοντισμού και ιδίως:
α. Συστήνεται και λειτουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού» (Ε.Δ.Α.Ε), στην οποία εγγράφονται οι αθλητικοί εθελοντές και οι εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς σκοπό οικονομικού κέρδους, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να αναθέτει σε ιδιώτες το σύνολο ή τμήμα της τεχνικής υλοποίησης και υποστήριξης του έργου του Ε.Δ.Α.Ε.
β. Εισάγεται σύστημα αξιολόγησης των εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων.
γ. Εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα αθλητικού εθελοντισμού και παρέχεται στη Γ.Γ.Α. η δυνατότητα:
-εγγραφής στον προϋπολογισμό της ειδικής πίστωσης ενίσχυσης, με υλικά, εξοπλισμό και μέσα, των ενταγμένων στο Ε.Δ.Α.Ε. αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων,
-σύναψης μνημονίων συνεργασίας, προγραμματικών συμφωνιών ή συμβάσεων με αρμόδιους κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, εθνικούς ή υπερεθνικούς ή με άλλους φορείς και ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, σε αντικείμενα σπουδών συναφή με την αποστολή του αθλητικού εθελοντισμού. δ. Δικαιούνται, πλην των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποχρεωτική, ισόχρονη, έως 30 ημέρες ετησίως, άδεια άνευ αποδοχών απουσίας από την εργασία τους, οι αθλητικοί εθελοντές, που υπηρετούν ως υπάλληλοι, μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές του Δημοσίου, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), σε κρατικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.ππ.δ.), σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αν απασχοληθούν ενεργά με την ιδιότητά τους ως εθελοντές στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διεξαγωγή διεθνούς ή εθνικής αθλητικής διοργάνωσης.
ε. Ορίζονται τα δικαιώματα του αθλητικού εθελοντή, όπως το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης για τα έξοδα που προκύπτουν από την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών (ιδίως, δαπανών οδοιπορικών, διατροφής και διαμονής) καθώς και οι υποχρεώσεις του, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα. στ. Απολαύει πλήρους νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4368/2016, ο αθλητικός εθελοντής που είναι ανασφάλιστος και νοσηλεύεται εξαιτίας τραυματισμού λόγω ατυχήματος που προκλήθηκε αποδεδειγμένα κατά την παροχή υπηρεσιών αθλητικού εθελοντισμού. Οι παραπάνω δαπάνες καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας.
ζ. Υπέχει ευθύνη ο αθλητικός εθελοντής και η εθελοντική αθλητική οργάνωση έναντι του αθλητικού φορέα ή της εκτελεστικής επιτροπής, που διοργάνωσε την αθλητική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, για κάθε ζημιά την οποία προξένησαν στον φορέα ή την επιτροπή, κατά την παροχή της εθελοντικής εργασίας από δόλο ή βαρεία αμέλεια. Έναντι τρίτων ο αθλητικός εθελοντής και η εθελοντική αθλητική οργάνωση ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον αθλητικό φορέα ή την οργανωτική επιτροπή για κάθε είδους ζημιά που προκάλεσαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την παροχή της εθελοντικής εργασίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπεύθυνος για την αποκατάσταση τυχόν προκληθείσας ζημιάς είναι ο φορέας που διοργανώνει την αθλητική εκδήλωση. η. Διοργανώνεται από τη Γ.Γ.Α., μια φορά ανά έτος, εκδήλωση βράβευσης των αθλητικών εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων που έχουν λάβει τις καλύτερες αξιολογήσεις και απονέμεται η ηθική αμοιβή του επαίνου και της εύφημης μνείας σε κάθε αθλητικό εθελοντή που διακρίθηκε για εξαίρετη πράξη ή προσπάθεια.
θ. Καθορίζονται οι λόγοι διαγραφής αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων από το Ε.Δ.Α.Ε. και παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη διαδικασία ενίσχυσης των αθλητικών εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων. (άρθρα 10 – 21)
ΜΕΡΟΣ Γ’
Θεσπίζονται μέτρα ενίσχυσης του πνευματικού αθλητισμού και ιδίως:
α. Ορίζεται ως «πνευματικός αθλητισμός» η κάθε μορφή αναμέτρησης μεταξύ αθλητών ή ομάδων, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα με σκοπό την επίτευξη νίκης, τον πνευματικό ανταγωνισμό και τη βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας. β. Διακρίνονται τα πνευματικά αθλήματα σε αθλήματα, στα οποία χρησιμοποιούνται πεσσοί (όπως το ζατρίκιο-σκάκι) και αθλήματα, στα οποία χρησιμοποιούνται κάρτες (όπως το αγωνιστικό μπριτζ).
γ. Χορηγείται από τη Γ.Γ.Α. ειδική αθλητική αναγνώριση σε αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα και εφαρμόζονται αναλόγως οι ειδικές διατάξεις για το αγωνιστικό μπριτζ και το ζατρίκιο. δ. Θεωρείται ως αθλητική εγκατάσταση για τα αθλητικά σωματεία, που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος άθλησης και προπόνησης εντός του εντευκτηρίου του σωματείου ή εντός αθλητικής ή μη εγκατάστασης (ξενοδοχείο, σχολείο, εκθεσιακό κέντρο κ.λπ.), για την καταλληλότητα του οποίου ως άδεια λειτουργίας λογίζεται η ανάθεση ή η έγκριση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.(άρθρα 22 – 27)
ΜΕΡΟΣ Δ’
Θεσπίζονται μέτρα προώθησης του ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports) και ιδίως:
α. Ορίζεται ως «ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports)» η μορφή αγωνιστικού (ερασιτεχνικού) αθλητισμού στο διαδίκτυο, στην οποία οι παίκτες, ατομικά ή ομαδικά, προπονούνται και αγωνίζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα. β. Νοούνται ως ηλεκτρονικά αθλήματα αυτά που έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, δηλαδή όσα αποτελούν ψηφιακή αναπαράσταση γνωστού
αθλήματος, ατομικού ή ομαδικού, που καλλιεργείται από τις ήδη αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες και διακρίνονται σε: α) e-sports με αθλητικό χαρακτήρα, β) παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση ειδικής μάσκας και γ) παιχνίδια προστιθέμενης πραγματικότητας (Augmented Reality).
γ. Προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης σωματείων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού αθλητισμού και η παροχή σε αυτά ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
δ. Αναγνωρίζεται ο ηλεκτρονικός αθλητισμός και τα σχετικά με αυτόν αθλήματα ως αθλητική δραστηριότητα, η οποία διέπεται από τις ρυθμίσεις του ν. 2725/1999, εξαιρουμένων των άρθρων 31 (Προπονητής – Εξουσιοδοτικές διατάξεις), 34 (Παροχές σε διακρινόμενους αθλητές) και 35 (Υποτροφίες) του εν λόγω νόμου.
ε. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση κ.υ.α., με την οποία καταρτίζονται οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού αθλητισμού.(άρθρα 28 – 35)
ΜΕΡΟΣ Ε’
Θεσπίζονται μέτρα για την αναγνώριση και προώθηση του εργασιακού αθλητισμού και ιδίως:
α. Ορίζεται ως «εργασιακός αθλητισμός» το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, που διοργανώνονται εντός ή εκτός του εργασιακού χώρου με πρωτοβουλία του εργοδότη ή σωματείου εργαζομένων του ιδίου κλάδου ή χώρου εργασίας ενός ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, ή εργαζομένων που συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες χωρίς νομική προσωπικότητα.
β. Παρέχεται στη Γ.Γ.Α. η δυνατότητα:
-επιχορήγησης των φορέων που διοργανώνουν προγράμματα ή δράσεις εργασιακού αθλητισμού για την αντιμετώπιση των δαπανών οργάνωσης ή συμμετοχής στις εν λόγω δραστηριότητες,
-χορήγησης της αιγίδας της, ύστερα από σχετικό αίτημα,
-διάθεσης των εξειδικευμένων στελεχών της για την παροχή τεχνογνωσίας στους ενδιαφερόμενους σε θέματα άθλησης, υγιεινής, ασφάλειας και σχεδιασμού αθλητικών δραστηριοτήτων,
-διάθεσης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών κατόπιν σχετικών αιτημάτων και διαβούλευσης με συναρμόδιους φορείς σχετικά με τη θεσμοθέτηση κινήτρων, ιδίως φορολογικών και ασφαλιστικών, για την ανάπτυξη του εργασιακού αθλητισμού.
-συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και πιστοποίηση.
γ. Επιβάλλεται υποχρέωση για την πιστοποίηση της υγείας των εργαζομένων ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε διοργάνωση ή πρόγραμμα εργασιακού αθλητισμού. Η πιστοποίηση αυτή καταγράφεται σε
κάρτα υγείας, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλούμενου εργαζόμενου και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της. δ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση κ.υ.α., με την οποία καθορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, η αρμοδιότητα θεώρησης και ανανέωσης και όλες οι λεπτομέρειες έκδοσης της κάρτας υγείας αθλούμενου εργαζομένου.(άρθρα 36 – 41)
ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν.2725/1999 σχετικά με τον ερασιτεχνικό – επαγγελματικό αθλητισμό. Ειδικότερα μεταξύ άλλων:
α. Υποχρεούται κάθε αθλητική ομοσπονδία να προσλαμβάνει σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας ως ειδικό συνεργάτη, ο οποίος συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με την αθλητική ομοσπονδία, στην οποία παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση πλήρους, μερικής ή περιοδικής απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Η σχετική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή να αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet.
β. Λογίζεται ως αθλητική ομοσπονδία το αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ – ΕΛΛΑΣ» και λαμβάνει τακτική επιχορήγηση από τη Γ.Γ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 50 του ανωτέρω νόμου.
γ. Αίρεται η προϋπόθεση που προβλέπει ότι οι διακρινόμενοι αθλητές πρέπει να είναι ενεργοί αθλητές μέχρι τη στιγμή της άσκησης του δικαιώματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.(άρθρα 42-56)
ΜΕΡΟΣ Ζ’
Ρυθμίζονται ζητήματα αρμοδιότητας της Γ.Γ.Α. με στόχο την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, την ίση μεταχείριση και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικότερα:
α. Αναρτάται εφεξής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨ.Π.-gov.gr) το ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων καθώς και τα Υπομητρώα αυτού (Υπομητρώο Αθλητών και Υπομητρώο Προπονητών), τα οποία τηρούνται στη Γ.Γ.Α. β. Επανακαθορίζεται η σύνθεση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (Ι.Ε.Α.Σ.), αποτελούμενο εφεξής από επτά (7) μέλη αντί πέντε (5) μέλη που ισχύει.
γ. Απονέμεται η ιδιότητα του εφέδρου αξιωματικού και σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων που έχουν καταλάβει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μία από τις τρεις (3) πρώτες θέσεις (σήμερα το εν λόγω ευεργέτημα ισχύει μόνο σε αθλητές ατομικών αθλημάτων).
δ. Χαρακτηρίζεται ως δημοτικής σημασίας το «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Σίφνου» και μεταβιβάζεται από τη Γ.Γ.Α., χωρίς αντάλλαγμα, στον Δήμο Σίφνου η κυριότητα του συνόλου των εδαφικών εκτάσεων μετά των εντός αυτών κειμένων κτφιακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ο περιβάλλων χώρος του.
ε. Προβλέπεται ότι η δαπάνη ενίσχυσης των ιδιοκτητών, προπονητών και αναβατών δρομώνων ίππων (παρ. 4 άρθρου 23 ν. 4859/2021) βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του οικονομικού έτους 2022, αντί του οικονομικού έτους 2021 που ισχύει.(άρθρα 57 – 66)
ΜΕΡΟΣ Θ’
Συμπληρώνεται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (ν.4619/2019) περί εγκληματικής οργάνωσης και μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι, δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο η ποινή, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων που τελούνται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.(άρθρο 68)
ΜΕΡΟΣ Η’& Ι’
Παρατίθενται οι μεταβατικές διατάξεις καθώς και η έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.(άρθρα 67 και 69)