Στα θετικά καταγράφεται η αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% – Στα αρνητικά οι αναμενόμενες οικονομικές συνέπειες της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία
Θετικές και αρνητικές εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, δημιουργώντας αφενός προσδοκίες για την δεύτερη αύξηση εντός του 2022, αφετέρου επιφυλάξεις λόγω της συγκυρίας και των οικονομικών συνεπειών της πολεμικής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας.
Η εκρηκτική άνοδος του ΑΕΠ το 2021 κατά 8,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημιουργεί προσδοκίες για , αντίστοιχα υψηλή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ο αστάθμητος παράγοντας του πολέμου και των συνεπειών του, καθιστούν πολλούς από τους οικονομικούς παράγοντες επιφυλακτικούς.
Πολλές εργοδοτικές οργανώσεις διατηρούσαν επιφυλάξεις για το ύψος της τελικής αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ η διστακτικότητα πολλαπλασιάσθηκε – λόγω του πολέμου – και των επιπτώσεών του στην οικονομία, ιδιαιτέρως στον τομέα του τουρισμού.
Πάντως από την άλλη πλευρά η επίσημη ανακοίνωση της αύξησης του ΑΕΠ στο 8,3%, επαναφέρει το σενάριο της χορήγησης συνολικής αύξησης στον 2% + 6% και τη διαμόρφωση του νέου μισθού στα 703 ευρώ εντός του 2022. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά – θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίσθηκε – επισήμως – στο 8,3%.
Η διαδικασία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ξεκινήσει με την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της να έχει ορισθεί για τις 15η Απριλίου. Η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου
Οι θέσεις των φορέων
Οι θέσεις που διατυπώνουν οι φορείς που παίρνουν μέρος στη διαδικασία είναι διαφορετικές και καταδεικνύουν και τη σύνθετη φύση του εγχειρήματος.
Η τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».
Το ΚΕΠΕ τονίζει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, όπως και τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.
Η αύξηση να είναι ήπια και να προσαρμοστεί στη λογική της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί τη θέση του ΙΟΒΕ (ΣΕΒ), ενώ το ΙΝΣΕΤΕ (επιχειρήσεις τουρισμού) εκτιμά ότι οι συνθήκες δικαιολογούν μια επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,0% έως 4,0% το 2022 (συνολικά 5,0% έως 6,0%).
Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας, ενώ και το Ινστιτούτο των εμπόρων (ΕΣΕΕ) προτείνει αύξηση στα όρια του πληθωρισμού.
Το Εθνικό Ινστιτούτο (ΕΙΕΑΔ) πιστεύει ότι η ενδεδειγμένης προσαρμογής του κατώτατου μισθού για το 2022 είναι κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ”.
Τέλος, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει «επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προηγηθεί επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα». Ως «ελάχιστο» η ΓΣΕΕ ζητά την τήρηση της κυβερνητικής προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ.