Η Προεδρία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανέθεσε την υπόθεση διερεύνησης της κατάστασης στην Ουκρανία στο Προδικαστικό Τμήμα II, το οποίο αποτελείται από τον δικαστή Antoine Kesia-Mbe Mindua, την δικαστή Tomoko Akane και τον δικαστή Rosario Salvatore Aitala. Η απόφαση αυτή ακολουθεί το υπόμνημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Karim AA Khan QC, την 1η Μαρτίου 2022, με το οποίο ενημερώνει την Προεδρία για την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα για εξουσιοδότηση για την έναρξη έρευνας για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Εισαγγελέας έχει ενημερώσει τους δικαστές για την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 3 του Καταστατικού της Ρώμης, ζητώντας άδεια για έναρξη έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία από τις 21 Νοεμβρίου 2013 και μετά.
Μόλις ο Εισαγγελέας υποβάλει το αίτημά του σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΠΔ της Ρώμης, θα εναπόκειται στους δικαστές του Τμήματος Προδικασίας II να αποφασίσουν εάν θα εξουσιοδοτήσουν ή όχι τον Εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν εάν υπάρχει εύλογη βάση για να προχωρήσουν σε έρευνα, μετά την εξέταση του αιτήματος του Εισαγγελέα και του υποστηρικτικού υλικού.
Ο Εισαγγελέας του ΔΠΘ επιβεβαίωσε τη ληψη αναφορών από συνολικά 39 κράτη μέλη του ΔΠΔ και ειδικότερα: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Κοστα Ρίκα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Ιρλανδία.
Οι παραπάνω αναφορές επιτρέπουν στο Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ να προχωρήσει στην έναρξη έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία από τις 21 Νοεμβρίου 2013 και μετά, περιλαμβάνοντας έτσι στο πεδίο εφαρμογής της τυχόν προηγούμενες αλλά και σημερινές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία που διαπράχθηκαν σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της Ουκρανίας από οποιοδήποτε άτομο. (legalnews24.gr/ icc-cpi.int)