Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει συγκεκριμένα πρόστιμα και ποινές για όλες τις παραβάσεις, με το περιεχόμενό του να αναφέρει και το τι θα συμβεί εάν επαναλάβετε ορισμένες από αυτές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουν όλες οι παραβάσεις την ίδια σημαντικότητα. Για αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα και ποινές ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικές παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και τους πεζούς. Περιπτώσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, εννοείται ότι θα τιμωρηθεί υποδειγματικά, ενώ θα ακολουθούν βαθμοί ποινής τον οδηγό για αρκετό διάστημα.
Ποιές όμως είναι οι περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να χάσει το δίπλωμά του δια βίου; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να αφαιρεθεί ένα δίπλωμα οδήγησης για πάντα, ο οδηγός του είναι ανεύθυνος, επικίνδυνος και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Για αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει ορίσει μια συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης της παράβασης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπου εάν επαναλάβεις την διάπραξή της τότε θα χάσετε για πάντα το δίπλωμά σας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι “Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ-2( το STOP) και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων (κόντρες, παντιλίκια κ.α.), καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου”.
Δηλαδή εάν κάνετε ξανά μία από αυτές τις παραβάσεις για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, τότε έχει κάθε δικαίωμα το κράτος να προχωρήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης οχήματος. Επιπλέον, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν προβλέπει την μείωση του προστίμου κατά 50% σε αυτές τις περιπτώσεις, για ευνόητους λόγους.