Η μερίδα του λέοντος διατίθεται στην κοινωνική προστασία
Η κοινωνική προστασία απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι άλλες κατηγορίες δαπανών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.
Το ίδιο παρατηρείται και σε επίπεδο ΕΕ -κατά μέσο όρο- ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται ότι διαφοροποιείται στις άλλες επιμέρους κατηγορίες δαπανών.
Πιο αναλυτικά, κατά μέσο όρο οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν κατά μέσο όρο το 22% των κρατικών δαπανών γιατις ανάγκες της κοινωνικής προστασίας. Ακολουθεί η υγεία με ποσοστό 8%, οι δημόσιες υπηρεσίες με 6,2%, οι οικονομικές υποθέσεις 6,1%, η παιδεία με ποσοστό 5%, η δημόσια ασφάλεια και προστασία του πολίτη με 1,8%, η άμυνα 1,3%, η θρησκεία και ο πολιτισμός 1,2%, η προστασία του περιβάλλοντος 0,9% και τέλος οι τοπικές υποδομές 0,6%.
Η Ελλάδα δαπανά κατά τι περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την κοινωνική προστασία, ποσοστό 22,5%. Οι οικονομικές υποθέσεις, είναι η αμέσως επόμενη κατηγορία δαπανών με ποσοστό 9,9% στη χώρα, δηλαδή 3,8 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με ποσοστό 8,4%.
Για την υγεία το κράτος διαθέτει το 6,7% των δαπανών, αρκετά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και για την παιδεία 4,5%. Το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει στις δημόσιες δαπάνες η άμυνα είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 2,6%, ακολουθεί η προστασία του πολίτη με 2,4% (έναντι 1,8% μ.ο. ΕΕ), η προστασία του περιβάλλοντος, σχεδόν δυο φορές όσο ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, στο 1,6% και οι τοπικές υποδομές με ποσοστό μόλις 0,3% του συνόλου.