Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχονται νέες υποβαθμίσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

146

Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο «εξαιρετικής αβεβαιότητας»

Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο «εξαιρετικής αβεβαιότητας», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριου.

Διευκρίνισε επίσης, ότι η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις αναπτυξιακές προοπτικές για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 5,7% το 2021.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι πραγματικά ξεκάθαρο είναι ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται στην αρνητική πλευρά», είπε η Ράινχαρτ σε συνέντευξή της στο «Daybreak: Australia» του Bloomberg Television την Τρίτη. «Η σειρά των διαταραχών» από τα lockdown της Κίνας μέχρι τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία όλα δείχνουν αυτό, υπογράμμισε.

Νέο γενναίο πακέτο

Χθες, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, αποκάλυψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, για ένα νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων διάρκειας 15 μηνών και ύψους περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του Απριλίου 2022 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. δολ. θα διατεθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

«Πρόκειται για μια συνεχή, μαζική απάντηση στην κρίση, καθώς αυτή συνεχίζεται», είπε, προσθέτοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα ξεπεράσει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια που κινητοποιήθηκαν για την αρχική φάση της πανδημίας Covid-19.

Η συνέντευξη τύπου του Μάλπας δόθηκε ενόψει της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η επισιτιστική ασφάλεια, ο πληθωρισμός, το χρέος και το σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗot.gr