Δημόσιο: Περισσότερο σε μια εξαγγελία που έρχεται να υπηρετήσει προεκλογικές ανάγκες, παρά σε μια πρωτοβουλία πραγματικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραπέμπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση οικονομικού «πριμ» σε αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την χορήγηση «μπόνους» σε ανταποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο είχε διαρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ακολούθως είχε “παγώσει” λόγω… Πούτιν, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση πιθανότατα και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το προωθούμενο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων υπόσχεται την κατανομή «μπόνους» έως 35 εκατ. ευρώ ετησίως (25 εκατ. κρατικών πόρων και 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) σε τρεις κατηγορίες υπαλλήλων, διατηρώντας προσώρας πολλούς αγνώστους «Χ» όσον αφορά το χρονικό βάθος εφαρμογής του, τον χρόνο και τον τρόπο της πρώτης καταβολής του «μπόνους», την «περίμετρο» των δικαιούχων, δηλαδή ποια μάζα υπαλλήλων αφορά το μέτρο, αλλά και το πώς θα αξιολογηθεί η απόδοση των υποψηφίων για τη χορήγηση του «πριμ», παράμετροι που στην πλειονότητά τους –βάσει των διατάξεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να επανακατατεθούν– παραπέμπονται σε νεότερες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες είναι επίσης άγνωστο πότε θα εκδοθούν ώστε να διευκρινίσουν τις απαιτούμενες λεπτομέρειες.
Το προωθούμενο σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων έχει εξ αρχής «ρευστό» χαρακτήρα, καθώς θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση «πιλοτικά», όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι να εφαρμοστεί εντός του 2022 κι ανάλογα με την υλοποίησή του θα κριθεί η περαιτέρω συνέχισή του.
Στην πράξη, και με δεδομένα τα ισχυρά σενάρια περί πρόωρων, εντός του έτους, εθνικών εκλογών, το σύστημα προωθείται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, πλάθοντας μια εικόνα περί αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, παραπέμποντας όμως την αποσαφήνιση πολλών πτυχών του ενδεχομένως και σε μετεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου:
- Εως 20 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων που επιτυγχάνουν στόχους που έχουν αποτυπωθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Εφόσον το σύστημα ανταμοιβής εφαρμοστεί το τρέχον έτος, ουσιαστικά μιλάμε για στόχους που εμπεριέχονται στα ετήσια σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι στόχοι έχουν χρονικό περιθώριο επίτευξης κάποιους μήνες ή και ένα έτος, οπότε αναλόγως ποικίλλει ο χρόνος στον οποίο θα «κλειδώσουν» το «πριμ» οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι (μπορεί εντός του 2022 ή στις αρχές του 2023).
- Εως 10 εκατ. ευρώ πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων φορέων που εμπλέκονται με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπόνους θεωρείται ότι αφορά περί τους 6.000 υπαλλήλους.
- Εως 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που επιτυγχάνουν στόχους που συνοπτικά σχετίζονται με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι υπάλληλοι-υποψήφιοι για την απολαβή της ανταμοιβής θα ορίζονται από τον προϊστάμενό τους, αν και θεωρητικά η επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου μπορεί να συνεπάγεται τη χορήγηση του «πριμ» σε μια ολόκληρη υπηρεσία ή τμήμα. Η ανταμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν μπορεί να ξεπερνά ανά έτος το 15% των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων (δηλαδή βασικό μισθό και τυχόν επίδομα θέσης ευθύνης) και υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετων αποδοχών.
Εκ πρώτης όψεως, σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων πρόκειται να χορηγηθεί ένα «πριμ» που θα έχει προηγουμένως εξανεμιστεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την επικρατούσα ακρίβεια στις τιμές βασικών αγαθών.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο εκλαμβάνεται ως «χάντρες για ιθαγενείς» από εκπροσώπους δημοσίων υπαλλήλων, που προειδοποιούν περαιτέρω ότι οι προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα διευρύνουν τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων και θα επαναφέρουν φαινόμενα ανταγωνισμού, έως και «ανθρωποφαγίας», μεταξύ συναδέλφων.
Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, το νομοσχέδιο έρχεται από τη μια να θεσπίσει κίνητρα αναγνώρισης της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτρέψει την υποστελέχωση οικονομικών υπηρεσιών από ενδεχόμενες «διαρροές» του υφιστάμενου προσωπικού και από την άλλη να επιταχύνει έργα και απορρόφηση κονδυλίων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί πιθανόν και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας στο opengov.gr. Περίπου στα τέλη Μαΐου υπολογίζεται να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.