Τι προβλέπει βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Η αρχική διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Διακίνηση ναρκωτικών: «Πράσινο φως» για την άρση της δέσμευσης λογαριασμού κατοίκου της Καρπάθου, που εμπλέκεται σε υπόθεση διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών, δίνει βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Με το βούλευμα προβλέπεται ουσιαστικά η τροποποίηση μερικώς της διάταξης του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ως προς το σκέλος που αφορά τη δέσμευση συγκεκριμένου λογαριασμού του εμπλεκόμενου και ειδικότερα ορισμένες καταβολές που είχαν γίνει προς αυτόν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είχε εκδοθεί μετά τη συλλογή στοιχείων και την υποβολή αναφοράς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας / Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιώς.
Στο προανακριτικό υλικό περιλαμβάνονταν τα στοιχεία για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στο διάστημα από 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 16 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με τη διάταξη της Αρχής για το μαύρο χρήμα είχε διαταχθεί η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων Δωδεκανήσιων και συγκεκριμένα ενός 34χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 40χρονου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 29χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 27χρονου που γεννήθηκε στην Ρόδο και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 45χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 28χρονου που γεννήθηκε και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 51χρονου που γεννήθηκε στην Αυστραλία και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 37χρονου που γεννήθηκε και διαμένει στην Ρόδο, ενός 34χρονου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 37χρονου που γεννήθηκε στον Πειραιά και διαμένει στην Κάρπαθο κι ενός 30χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάσο.
Διακίνηση ναρκωτικών: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία
Η δικογραφία εις βάρος των 21 κατηγορούμενων έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιώς. Οι 9 από τους 21, που είναι και οι κύριοι κατηγορούμενοι, φέρονται σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, αλλά τουλάχιστον από την 7η Δεκεμβρίου του 2020, να συγκρότησαν από κοινού εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν, κατά περίπτωση και με διαφορετικούς ρόλους με σκοπό την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ήτοι αγορά, αποθήκευση, πώληση, προσφορά, διανομή, διάθεση, αποστολή, παράδοση, παρακατάθεση, κατοχή, παρασκευή και νόθευση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δράση συμμετοχή των προαναφερόμενων προσώπων στην οργάνωση ποικίλλει.
Κεντρικό-συνδετικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται ότι είχε ένας 50χρονος κάτοικος Πειραιώς, ο οποίος προμηθεύονταν από μέλη της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες, διαφόρων ειδών, προσδιοριζόμενες τουλάχιστον σε κοκαΐνη και κάνναβη και εν συνεχεία τις διακινούσε με άλλα μέλη του εγκληματικού δικτύου σε Κάρπαθο και Κάσο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. κάθε δέκα ημέρες οι προμηθευτές από την Αθήνα έστελναν στους διακινητές στο νησί, δέμα με ναρκωτικά αξίας 5.000 ευρώ. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι διακινητές αγόραζαν το 1 γραμμάριο κοκαΐνης προς 80 ευρώ και το πωλούσαν στους χρήστες προς 100 ευρώ.
Διακίνηση ναρκωτικών: Οι κωδικές ονομασίες
Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνεχώς άλλαζαν τις λέξεις με τις οποίες αποκαλούσαν την κοκαΐνη και το χασίς. Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες ονόμαζαν τα ναρκωτικά «Λέο», «κούκου», «μαρούλι», «λουκούμι», «αλβανικό», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικά», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός», «ηλιέλαιο», «κατσίκια», «καλώδιο».
Μάλιστα, το κάθε μέλος είχε το δικό του προσωνύμιο: Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής.
Τα ευρήματα της αστυνομίας
Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης.
Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν διαμερίσματα πολυκατοικιών στον Πειραιά, τα οποία είχαν εκμισθώσει είτε στο όνομά τους είτε σε τρίτα άτομα, και τα επισκέπτονταν σχεδόν καθημερινά, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Τις ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που προορίζονταν για διακίνηση, τις προμήθευαν σε μέλος με κεντρικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε, μέσω άλλων μελών, να τις συσκευάζει μέσα σε άλλα είδη (μικρές συσκευές, λάμπες, πρίζες κ.λπ.). Στη συνέχεια μεταφέρονταν με μεταφορική εταιρεία στην Κάρπαθο.
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.