Πρόστιμα που φτάνουν έως το 6% του παγκόσμιου τζίρου αντιμετωπίζουν πλέον οι τεχνολογικοί κολοσσοί αν διακινούν παράνομο περιεχόμενο. Ποιες πρακτικές διαφήμισης απαγορεύονται. Πώς προστατεύονται προσωπικά δεδομένα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για νέους κανόνες που απαιτούν από τους τεχνολογικούς γίγαντες να κάνουν περισσότερα για την αστυνόμευση του παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους και να πληρώνουν ένα τέλος στις ρυθμιστικές αρχές που παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους.
Η συμφωνία, σημειώνει το Reuters, ήρθε μετά από περισσότερες από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) είναι το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ, Margrethe Vestager για να χαλιναγωγήσει Google, Facebook και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.Remaining Time-0:00FullscreenMute
“Έχουμε συμφωνία για το DSA: Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα διασφαλίσει ότι ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως παράνομο και στο διαδίκτυο – όχι ως σύνθημα, ως πραγματικότητα”, σημείωσε η Vestager σε ένα tweet.
Σύμφωνα με το DSA, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους για παραβίαση των κανόνων, ενώ οι επανειλημμένες παραβιάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαγόρευση δραστηριοποίησης στην ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τη στοχευμένη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά ή βασίζεται σε ευαίσθητα δεδομένα όπως η θρησκεία, το φύλο, η φυλή και οι πολιτικές απόψεις. Θα απαγορευθούν επίσης τα «σκοτεινά μοτίβα», τακτικές που παραπλανούν τους ανθρώπους ώστε να δώσουν προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες στο διαδίκτυο.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης ετήσια χρέωση έως και 0,05% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων για την κάλυψη του κόστους παρακολούθησης της συμμόρφωσής τους.
Το μπλοκ των 27 χωρών και οι νομοθέτες υποστήριξαν τον περασμένο μήνα τους κανόνες ορόσημο της Vestager που ονομάζονται «νόμος για τις ψηφιακές αγορές» (DMA) οι οποίοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Google, την Amazon, την Apple, τη Meta και τη Microsoft να αλλάξουν τις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές τους στην Ευρώπη.