Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν και τεκμηρίωσαν εκατοντάδες αρχαιότητες που βρίσκονται σε μουσεία του Βερολίνου που λεηλατήθηκαν από το νησί της Σάμου, στην Ελλάδα.
Ένα ρεπορτάζ της Deutsche Welle την Τετάρτη αναφέρει ότι ένα βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε μετά από χρόνια έρευνας που τεκμηριώνει λεπτομερώς τις λεηλασίες αρχαιοτήτων μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Το βιβλίο «Constantinople—Samos—Berlin: Forfeiture, Division of Finds and Clandestine Export of Antiquities την παραμονή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» αποτελείται από δοκίμια που ανασυνθέτουν λεπτομερώς την ιστορία των ανασκαφών των τότε Βασιλικών (σήμερα: Εθνικών) Μουσείων στο Βερολίνο από τη Σάμο.
Περίπου 250 αρχαιότητες είναι ύποπτες για λεηλασία από τη Σάμο
Τα δοκίμια όχι μόνο αποκαλύπτουν την εν μέρει παράνομη εξαγωγή αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και πώς οι Γερμανοί παράγοντες προσπάθησαν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τις ανισορροπίες ισχύος στο πλαίσιο της πολιτικής αστάθειας, αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Martin Maischberger, αναπληρωτής διευθυντής της Συλλογής Αρχαιοτήτων του Βερολίνου και συνεργάτης του βιβλίου, είπε στο πρακτορείο τύπου epd ότι περίπου 250 αντικείμενα φέρονται να έχουν έρθει στο Βερολίνο «ανεπίσημα», ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι περίπου δώδεκα αντικείμενα ήρθαν παράνομα από την Σάμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο περίπου 20 αντικείμενα καταγράφηκαν σε επίσημη συμφωνία για την κοινή χρήση ευρημάτων μεταξύ των Βασιλικών Μουσείων του Βερολίνου και του τότε πρίγκιπα της Σάμου, Ανδρέα Κοπάση.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν υπέροχα αγάλματα, όπως ο Όρνιθος από το συγκρότημα Γενελέως, καθώς και μικρά χάλκινα αγαλματίδια, πήλινα αγαλματίδια, κεραμικά και αρχιτεκτονικά μέρη από το Ηραίο.
Ενώ ορισμένα ανασκαφικά ευρήματα υπό την επίβλεψη Γερμανών αρχαιολόγων μεταφέρθηκαν νόμιμα στη Γερμανία, τα αρχειακά έγγραφα παρέχουν στοιχεία ότι η παράνομη εξαγωγή ήταν η οδός που επιλέγονταν συχνότερα, λέει η Deutsche Welle.
Μικρά ευρήματα στάλθηκαν στο Βερολίνο με διεθνή ταχυδρομεία, ενώ μεγαλύτερα ευρήματα και βαριά μαρμάρινα γλυπτά μεταφέρθηκαν στη Γερμανία από ναυτιλιακές εταιρείες εν αγνοία των τοπικών αρχών.
Το βιβλίο παρέχει ένα παράρτημα με όλα τα αντικείμενα από τη Σάμο, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Συλλογής Κλασικών Αρχαιοτήτων των Εθνικών Μουσείων του Βερολίνου.
Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των αρχαιοτήτων
Στην αποκάλυψη του βιβλίου στις 7 Απριλίου, η Christina Haak, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των κρατικών μουσείων, δήλωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελληνική πλευρά, «αλλά είμαστε μόνο στην αρχή».
Πρόσθεσε ότι αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν επιστροφές ή συνεργασία για έρευνα και έκθεση, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι: «Η αδικία της εποχής εξακολουθεί να είναι αδικία περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα».
Βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο κοντά στη Μικρά Ασία, η ίδια η Σάμος βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο μεταξύ 1910 και 1914. Το νησί ήταν ένα ημιαυτόνομο πριγκιπάτο της Τουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την προσάρτησή της στο Βασίλειο της Ελλάδας το 1912.
https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/04/germania-ellinikes-arxaiotites-samo.html