Οι θεσμοί παρά τις πιέσεις που ασκούν διαχρονικά για το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, φαίνεται ότι το έχουν πάρει απόφαση ότι πριν από το 2023 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν δάνεια σχεδόν 5 δις ευρώ
Με δύο τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για την «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριστική εκκαθάριση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη (3869/2010) που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο, αν και βάσει των αρχικών δεσμεύσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση του εντός του 2021.
Οι θεσμοί παρά τις πιέσεις που ασκούν διαχρονικά για το ξεκαθάρισμα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, φαίνεται ότι το έχουν πάρει απόφαση ότι πριν από το 2023 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν δάνεια σχεδόν 5 δις ευρώ, τα οποίο είναι υπό καθεστώς προστασίας για χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει τη δεκαετία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως καταγράφονται στην 6η έκθεση προόδου για το ιδιωτικό χρέος που έδωσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών:
Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2021, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού δικάσιμου των εκκρεμών υποθέσεων – οι δανειολήπτες έπρεπε να επικαιροποιήσουν και τα στοιχεία τους, υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 49.080 αιτήσεις.
Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 44.894 αιτήσεις από τη γραμματεία των Ειρηνοδικείων και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους. Έχουν οριστεί και καταχωρηθεί 24.964 νέες ημερομηνίες δικασίμου από τα Ειρηνοδικεία. Έχουν εκδοθεί 1.819 δικαστικές αποφάσεις.
Με τις δύο τροπολογίες επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας, με ανακατανομή των υποθέσεων ώστε να εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις μέχρι το 2023.
Oπως αναφερόταν στην 13η έκθεση της ΕΕ, η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τέλος του 2023 και οι αρχές, έχουν πάρει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στα δικαστήρια και αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία.
Ετσι, προβλέπει την κατανομή από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης ή τον αρμόδιο Δικαστή των υπηρεσιών όλων των Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών για την εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν στην ίδια εφετειακή περιφέρεια, ανάλογου με τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν.
Δεύτερον, προβλέπεται η υποβολή των δόκιμων Ειρηνοδικών Δ’ τάξης, που θα διοριστούν εντός του έτους 2022, για δύο μήνες, από τον διορισμό τους σε ειδική άσκηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και θα απασχοληθούν αποκλειστικά για την εκδίκαση των ως άνω εκκρεμών υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην 13η έκθεση εποπτεία είχαν επισημάνει τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τέλος του 2023 και οι αρχές, έχουν πάρει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στα δικαστήρια και αναμένονται οι διατάξεις του Κώδικα για την Οργάνωση των Δικαστηρίων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία.
Όπως αναφέρουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο νόμος Κατσέλη θα μπορούσε να ήταν ένας πολύ καλό νομός. «Είχε καλή πρόθεση, αλλά υπήρξαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα μαζί με αυτούς που βρέθηκαν σε αντικειμενικά δεινή οικονομική θέση και έχρηζαν προστασίας, βρήκαν καταφύγιο για μια δεκαετία και στρατηγικοί κακοπληρωτές.» αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
Σημειώνεται ότι για το περίπου 40% των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη η οριστική δικαστική απόφαση είναι απορριπτική. Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις, στο προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν υποθέσεων οφειλετών που αποφάσισαν …να βγουν από την προστασία του νόμου, μη υποβάλλοντας αίτηση επαναπροσδιορισμού.