Εξάλλου είναι η πρώτη αρχιτέκτονας στην ιστορία της χώρας
Μια 80χρονη αρχιτέκτονας βοήθησε στην κατασκευή περισσότερων από 50.000 αντισεισμικών, φιλικών προς το περιβάλλον σπιτιών για οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους μετά τον σεισμό στο Πακιστάν. Τους δίδαξε και να ασχοληθούν με το εμπόριο για να βγάλουν τα προς το ζην.
Μιλάμε για τη Yasmeen Lari, την πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονα στη χώρα της και που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με αλτρουιστικό τρόπο: τους διδάσκει να χτίζουν και να εργάζονται δημιουργώντας πήλινες πλάκες.
Η κύρια ιδέα ήταν ότι εάν τα σπίτια έπαθαν ζημιές, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιήσουν πολλά από τα υλικά για την ανοικοδόμηση και να μην χρειαστεί να περιμένουν διεθνή βοήθεια. Τελικά για μια οικογένεια το πιο σημαντικό είναι να έχει στέγη.
Το 2005 , ένας σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βόρειο Πακιστάν , σκοτώνοντας 80.000 ανθρώπους και αφήνοντας απροστάτευτες 400.000 οικογένειες.
«Ένιωσα
ότι έπρεπε να πάω και να βοηθήσω»
«Δεν είχα ιδέα τι θα μπορούσα να κάνω ως αρχιτέκτονας. Δεν είχα κάνει ποτέ καμία εργασία καταστροφής, ή έργα στα βουνά. Δεν είχα ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά ανακάλυψα ότι αν κάνεις κάτι πέρα από τη συνηθισμένη σου ζώνη άνεσης, θα έρχεται πάντα βοήθεια».
Η Λάρι εργάστηκε με οικογένειες που επλήγησαν για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας λάσπη, πέτρα, ασβέστη και ξύλο από τα εναπομείναντα ερείπια.
Μέσω εθελοντών, εκπαίδευσε τον τοπικό πληθυσμό σχετικά με το πώς να χρησιμοποιεί ό,τι υλικά ήταν διαθέσιμα για την ανοικοδόμηση με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ένα οικολογικό σπίτι έτοιμο να κατοικηθεί.
Πρόθεση είναι να διατηρηθεί μια κατασκευή με βασικά και οικολογικά υλικά, δηλαδή να μπορεί όποιος έχει βασικές γνώσεις κατασκευής και σχεδιασμού να φτιάξει το δικό του σπίτι.
Αυτό θα επιτρέψει στην κοινότητα να ενσωματωθεί διατηρώντας παράλληλα ένα ελάχιστο κόστος.
Αυτές οι αρχές επέτρεψαν την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας εντός της χώρας. Κατασκευάστηκαν 50.000 σπίτια ενός υπνοδωματίου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και 70.000 σόμπες χαμηλών εκπομπών άνθρακα μαζί με δεκάδες τουαλέτες μηδενικού άνθρακα, ωφελώντας 840.000 άτομα σε διάστημα 5 ετών.
Αυτή η αρχιτέκτονας έχει κατασκευάσει χιλιάδες οικολογικά βιώσιμα σπίτια όπως αυτά από το 2005, ως μέρος του προγράμματος Barefoot Social Architecture.
Μέσω αυτού του προγράμματος, επιδιώκουμε να βοηθήσουμε χιλιάδες φτωχές οικογένειες και ομάδες στο Πακιστάν, δίνοντάς τους δουλειά και ένα μέρος για να ζήσουν. Ο Lari έχει αποκαλέσει αυτούς τους μελλοντικούς επιχειρηματίες ως: Ξυπόλητοι επιχειρηματίες.
«Στο μέλλον, πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε μια ανθρωπιστική και περιεκτική αρχιτεκτονική με γνώμονα το περιβάλλον, η οποία πατά ελαφρά τον πλανήτη και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας», σχολίασε.
Όχι για τίποτα αυτή η γυναίκα είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες αρχιτέκτονες, τόσο για το έργο της όσο και για το κοινωνικό της έργο. «Οι μειονεκτούντες και όσοι ζουν στο περιθώριο χρειάζονται περισσότερο, όχι λιγότερο, σχεδιασμό για να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», γράφει ο Lari.Πηγή:porquenosemeocurrioFacebookTwitterEmail