Με αφορμή την παράταση που δόθηκε έως τις 31 Μαΐου για την υποβολή αντιρρήσεων, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν 15 ερωτήσεις – απαντήσεις με όλες τις πληροφορίες που αφορούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες
Εως το τέλος Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν το 2021. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχουν κυρωθεί μερικώς οι δασικοί χάρτες στο 90% της επικράτειας, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες όχι.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές των δασικών χαρτών, δίνοντας μέσα από 15 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες.
1. Μέχρι πότε υπάρχει περιθώριο για να υποβάλει κάποιος αντίρρηση κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών;
Οπως προαναφέρθηκε, έως τις 31 Μαΐου 2022, για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν μέσα στο 2021.
2. Πότε εξέπνευσαν ή εκπνέουν οι περισσότερες προθεσμίες;
Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου ή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
3.Τι ισχύει για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κρήτης;
Μετά τη θεσμοθέτηση της παράτασης των 45 ημερών, για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 16ηΜαΐου 2022 (ή η 6ηΙουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνης και Χανίων είναι η 31ηΜαΐου 2022 (ή η 20ή Ιουνίου για όσους κατοικούν στο εξωτερικό).
4. Ποιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων πανελλαδικά;
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αντιρρήσεων θα ξεπεράσει τις 190.000 πανελλαδικά έως το τέλος των προθεσμιών των αντιρρήσεων για όλους τους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
5. Πώςδιορθώνονταιτα λάθη των δασικών χαρτών;
Α) Με υποβολή αιτήματος διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.
Β) Με υποβολή αντίρρησης ατελώς στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).
Γ) Με ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης που συνοδεύεται από καταβολή τέλους.
6. Τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;
Ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ορίζονται, μεταξύ άλλων, η εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων, η λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής, η παράλειψη εκ παραδρομής της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο.
7. Πότε κάνουμε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος;
Οι διορθώσεις του χάρτη λόγωπροδήλων σφαλμάτων γίνονταιείτε αυτοδικαίως, είτε κατόπιν αίτησης του πολίτη, ότανέχουμε, μεταξύ άλλων,τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων. Επιπλέον, όταν υπάρχει παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κ.λπ.) και το αντίστροφο, αλλά και λανθασμένηαπεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο.
8. Τι συμβαίνει αν απορριφθεί η αίτηση προδήλου σφάλματος;
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης προδήλου σφάλματος από την οικεία Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αίτηση αυτήμετατρέπεται σε αντίρρηση και εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ). Εάν κριθεί ότι πρόκειται περί προδήλου σφάλματος,το καταβληθέν τέλος επιστρέφεται.
9. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων;
Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.asp με τη χρήση των κωδικώνTaxisnet.
10. Για ποιον λόγο δεν δίνεται δικαίωμα υποβολής εκ νέου αντιρρήσεων σε περιπτώσεις όπου είχε υποβληθεί αντίρρηση η οποία απορρίφθηκε κατά την εξέταση από τις ΕΠΕΑ;
Με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
11. Ποια εναλλακτική δυνατότητα έχουν οι ιδιοκτήτες αν δεν είχαν υποβάλει ή αν είχε απορριφθεί η αντίρρησή τους;
Οσοιείχαν υποβάλει αντίρρηση μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Εάν δεν έχει κάποιος υποβάλει αντίρρηση έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης μερικής ή ολικής κύρωσης του δασικού χάρτη στο ΣτΕ.
12. Πώς διαμορφώνονται τα παράβολα;
Ως εξής:
5 ευρώ για έκταση 100 τ.μ.
20 ευρώ για έκταση έως 1 στρέμμα
45 ευρώ για έκταση από 1 έως 5 στρέμματα
90 ευρώ για πάνω από 5 έως 10 στρέμματα
175 ευρώ για πάνω από 10 έως 20 στρέμματα
350 ευρώ για πάνω από 20 έως 100 στρέμματα
700 ευρώ για πάνω από 100 έως 300 στρέμματα
1.650 ευρώ πάνω από 300 στρέμματα.
13. Για τους ΟΤΑ;
Η διαδικασία υλοποιείται ατελώς.
14. Υποβάλλονται αντιρρήσεις τώρα και στους κυρωμένους δασικούς χάρτες;
Οχι, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς. Κατά μέσο όρο, το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κυμάνθηκε περίπου στους οκτώ μήνες.
15.Το τέλος της αντίρρησης εξαρτάται από το συνολικό εμβαδόν των εκτάσεων ή είναι αυτοτελές;
Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας που έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, πρέπει να υποβάλλετε δύο αντιρρήσεις.