Ο Παράξενος Τρόπος Γραφής των Αρχαίων Ελλήνων που Δείχνει την Ιδιοφυΐα τους
Η αρχαία Ελλάδα εξακολουθεί πάντα να δίνει πράγματα, τόσο στον τρόπο σκέψης των αρχαίων Ελλήνων, όσο και ως προς διάφορα στοιχεία που έφτασαν στις μέρες μας, είτε αυτά εξακολουθούν να υφίστανται, είτε ξεχάστηκαν, είτε προσπεράστηκαν.
Όπως μαθαίνουμε από το e-daily.gr, τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πολλά για τους Αρχαίους Έλληνες αλλά οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν για τον παράξενο τρόπο που γράφανε.
Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη Βουστροφηδόν γραφή η οποία είχε εναλλασσόμενη φορά και άλλαζε κατά στίχο. Έτσι, η μια γραμμή (στίχος) είναι γραμμένη από δεξιά προς αριστερά, η επόμενη από αριστερά προς δεξιά και η επόμενη από δεξιά προς αριστερά κ.ο.κ.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους αρχαίους Έλληνες για να περιγράψουν την ιδιάζουσα αρχαϊκή ελληνική γραφή που φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 7ο με 6ο π.Χ. αιώνα και η λέξη προέρχεται από αρχαίο ελληνικό επίρρημα που σημαίνει κίνηση όμοια με εκείνη του βοδιού, όταν σέρνει το αλέτρι, ή της σαΐτας κατά την ύφανση στον αργαλειό.
Μάλιστα οι περίφημοι νόμοι του Σόλωνα ήταν γραμμένοι βουστροφηδόν όπως και η επιγραφή του Σιγείου (γνωστή ως στήλη του Φανοδίκου) που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο:
Πολλές Βουστροφηδόν επιγραφές έχουν εντοπιστεί, όπως της Μυκόνου που αναφέρεται και ως η παλαιότερη, εκείνη της Ολυμπίας, ο Κώδικας Γόρτυνος Κρήτης και πολλές άλλες.
Το ίδιο είδος γραφής εμφανίζεται και σε κάποιες αρχαίες αραβικές γραφές, όπως στη σαβαϊκή γραφή και στη σαφαϊκή διάλεκτο, μια μορφή αρχαίας βόρειας αραβικής διαλέκτου καθώς και σε μια μορφή ιερογλυφικών της Ανατολίας, στα Λουβικά ιεργολυφικά.
Γενικότερα, ακούγεται να έχει υποστηριχτεί πως αυτός ο τρόπος γραφής, αποτελεί μεγάλο δείγμα ιδιοφυΐας, καθώς ο ταυτόχρονος συνδυασμός αριστερόστροφης και δεξιόστροφης γραφής με εναλλασσόμενη τακτική ανέπτυσσε τόσο το αριστερό όσο και το δεξιό μέρος του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να το πιστοποιούν.
ΠΗΓΗ diadrastika.com