«Μπλόκο» στον συμβιβασμό που πρότεινε η Γαλλία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έβαλε σήμερα Τρίτη η Πολωνία, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στο θέμα της παγκόσμιας αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων.
Η επικεφαλής εσόδων της Πολωνίας, υποστήριξε ότι παρά τις τροποποιήσεις, η Βαρσοβία εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο ελάχιστος φόρος μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς οι νέοι κανόνες να εμποδίζουν τις μεγάλες πολυεθνικές να καταγράφουν τα κέρδη τους στις χώρες με πιο ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.
Σχεδόν 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, κατέληξαν σε συμφωνία τον Οκτώβριο για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 15% στις πολυεθνικές. Επίσης η συμφώνησαν να καταστήσουν δυσκολότερες τις διαδικασίες για εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Alphabet και Meta να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία προκειμένου να καταβάλουν χαμηλότερη φορολογία.
Η Γαλλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., έχει πιέσει για γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας, όπου τα φορολογικά ζητήματα απαιτούν ομόφωνη έγκριση.
Η Πολωνία ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που εναντιώθηκαν τον Μάρτιο στην προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός, ωστόσο μετά από κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία, οι Σουηδία, Εσθονία και Μάλτα συμβιβάστηκαν με τις ευρωπαϊκές επιταγές.
«Ο προτεινόμενος συμβιβασμός δεν αποτελεί μια νομικά δεσμευτική λύση που θα διασφαλίζει ότι τόσο ο Πυλώνας Ι όσο και ο Πυλώνας ΙΙ θα τεθούν σε ισχύ σε παρόμοια χρονική στιγμή», υποστήριξε η επικεφαλής εσόδων της Πολωνίας Μαγκνταλένα Ρζεσκόβσκα κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «δεν έχει ακόμη πειστεί» από τη θέση της Πολωνίας, συμπληρώνοντας ότι οι ανησυχίες της Βαρσοβίας έχουν ληφθεί υπόψη, ωστόσο επισήμανε ότι άλλα κράτη-μέλη έχουν κάνει παραχωρήσεις. Όπως ανέφερε, θα επαναφέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.