Μία εκτενή αναφορά κάνει η Handelsblatt, βάσει λίστας του καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου του Yale, Jeffrey Sonnenfeld, στη σχέση μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων με την ρωσική αγορά, μετά την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία:
1. Οι γερμανικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διατηρούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία
Εννέα γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν τις ρωσικές επιχειρήσεις τους παρά τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο, σύμφωνα με τη λίστα του Γέιλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Metro. Με τα 93 ρωσικά καταστήματά της, η αλυσίδα χονδρικής πώλησης παράγει 1/10 δέκατο του κύκλου εργασιών του ομίλου.
Η εταιρεία φέρει “ευθύνη για τους Ρώσους συναδέλφους μας”, έγραψε ο επικεφαλής της Metro Steffen Greubel στους υπαλλήλους του. Είπε ότι το κλείσιμο του καταστήματος θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας 10.000 ανθρώπων και τις επιχειρήσεις 2,5 εκατομμυρίων καταστημάτων. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Globus, η οποία απασχολεί 10.000 άτομα στη Ρωσία, σχεδιάζει επίσης να κρατήσει τα καταστήματά της ανοιχτά για παρόμοιους λόγους.
2. Γερμανικές εταιρείες που σταμάτησαν τις νέες δραστηριότητές τους
Ανάμεσά στις εταιρείες που έχουν σταματήσει τις νέες δραστηριότητές τους είναι οι εξής: BASF, Bayer, Henkel, Siemens και Siemens Energy όχι λιγότερες από πέντε εταιρείες Dax.
Η Henkel παράγει το 5% του κύκλου εργασιών της στη Ρωσία και απασχολεί 2500 άτομα σε έντεκα εργοστάσια. Ο κατασκευαστής Persil έχει σταματήσει όλες τις νέες επενδύσεις και δεν διαφημίζεται πλέον στη χώρα. Η παραγωγή, ωστόσο, συνεχίζεται. Η Henkel φοβάται την απαλλοτρίωση των ρωσικών εγκαταστάσεων παραγωγής και τις συνέπειες για την τοπική διοίκηση εάν αποχωρήσει. Η επιχείρηση “δεν είναι θέμα κέρδους”, λένε.
Ο φαρμακευτικός και χημικός κολοσσός Bayer έχει σταματήσει όλες τις “μη απαραίτητες δραστηριότητες” στη Ρωσία, έτσι ώστε να συνεχίσει να προμηθεύει προϊόντα στους τομείς της υγείας και της γεωργίας, για παράδειγμα για την παροχή φαρμάκων στον τοπικό πληθυσμό. Η BASF λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.
Παρόλο που η Siemens και η Siemens Energy έχουν σταματήσει τις νέες δραστηριότητές τους, εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο για λόγους εξυπηρέτησης και συντήρησης, επειδή είναι συμβατικά υποχρεωμένες να το κάνουν. Η εταιρεία παραγωγής γύψου Knauf, η γαλακτοβιομηχανία Ehrmann ή το τυροκομείο Hochland συνεχίζουν επίσης να παράγουν στη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν πλέον να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Ο κατασκευαστής σοκολάτας Ritter Sport δεν έχει παραγωγή στη Ρωσία, αλλά πραγματοποιεί παραδόσεις στη χώρα. Για την οικογενειακή επιχείρηση, η Ρωσία είναι η δεύτερη σημαντικότερη αγορά μετά τη Γερμανία. Μετά από μαζικές επικρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η Ritter Sport αποφάσισε να δωρίσει τα έσοδα από τη ρωσική επιχείρησή της.
Στον τομέα της ενέργειας, η θυγατρική της BASF, Wintershall Dea, διέγραψε το αμφιλεγόμενο έργο Nord Stream 2 και ανέστειλε όλα τα σχέδια για νέα έργα παραγωγής στη Ρωσία. Ωστόσο, ο παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου διατηρεί την παραγωγή φυσικού αερίου στη Σιβηρία, για παράδειγμα.
3. Γερμανικές εταιρείες που μειώνουν τουλάχιστον μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οκτώ γερμανικές εταιρείες που έχουν μειώσει ορισμένα τμήματα των δραστηριοτήτων τους, αλλά συνεχίζουν να επενδύουν στη Ρωσία με άλλες. Όπως η Beiersdorf. Η κατασκευάστρια εταιρεία Nivea ανέστειλε τις πωλήσεις των premium προϊόντων περιποίησης δέρματος καθώς και εκείνων του συγκολλητικού τμήματος Tesa, αλλά συνεχίζει να προμηθεύει προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως αφρόλουτρο, αποσμητικό ή σαμπουάν.
Σύμφωνα με τη λίστα του Yale, η Tchibo ανέστειλε μόνο τις παραδόσεις καφέ, ενώ η Miele έκοψε όλες τις δραστηριότητές της εκτός από τον τομέα της υγείας. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι παραδόσεις της Bosch στη Ρωσία έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει. Ωστόσο, η εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύει τον πληθυσμό και εξακολουθεί να παραδίδει λέβητες στη χώρα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Stefan Hartung σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Η Allianz, η οποία “αποσύρεται σημαντικά με ομαλό τρόπο”, εμπίπτει επίσης σε αυτή την κατηγορία. Και η ενεργειακή εταιρεία Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ δεν επιθυμεί πλέον να υπογράψει νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, αλλά η εταιρεία θέλει να διατηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες εισαγωγής φυσικού αερίου.
4. Γερμανικές εταιρείες που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, αλλά διατηρούν ανοιχτές τις επιλογές τους για επιστροφή
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25 εταιρείες. Πρόκειται για εταιρείες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, αλλά διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν ξανά στη Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες που παρατίθενται εδώ προέρχονται από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Volkswagen και η Mercedes-Benz ανέστειλαν τις παραδόσεις τους στη Ρωσία, ενώ η BMW ανέστειλε όλες τις εξαγωγές και την παραγωγή στη Ρωσία. Ο προμηθευτής Continental ανέστειλε επίσης την παραγωγή του στη Ρωσία.
Από τον τομέα της εφοδιαστικής, εδώ αναφέρονται οι DHL, DPD, Dachser και Hapag Lloyd. Όλες ανέστειλαν προσωρινά τις παραδόσεις τους στη Ρωσία. Η Jungheinrich, ειδικός στην ενδοεφοδιαστική, διατηρεί το γραφείο της στη Ρωσία, αλλά έχει σταματήσει όλες τις εξαγωγές εκεί.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα σε όλους τους τομείς: Μετά από αρχικό δισταγμό, ο όμιλος λογισμικού SAP σταμάτησε τις πωλήσεις του στη Ρωσία και την επιχείρησή του στο cloud, η Puma σταμάτησε τις παραδόσεις της στη Ρωσία, η Haribo την παραγωγή καραμελών στη Ρωσία. Ο όμιλος Schwarz, στον οποίο ανήκουν οι Lidl και Kaufland, δεν πωλεί πλέον ρωσικά προϊόντα στα καταστήματά του. Και η εταιρεία μόδας Hugo Boss έκλεισε προσωρινά τα τοπικά και διαδικτυακά καταστήματά της στη Ρωσία.
5. Γερμανικές εταιρείες που έχουν τερματίσει οριστικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία
Ήταν η πρώτη περίπτωση στην οποία μια γερμανική οικογενειακή επιχείρηση κατάφερε να αποσυρθεί πλήρως από τη Ρωσία. Λίγο πριν από το Πάσχα, η εταιρεία παραγωγής τροφίμων Dr. Oetker ανακοίνωσε ότι πούλησε τις μετοχές της στους Ρώσους διευθυντές. Η εταιρεία με έδρα το Μπίλεφελντ τερμάτισε έτσι όλες τις δραστηριότητές της στη χώρα – και μπήκε σε εκείνο το τμήμα του καταλόγου του Γέιλ που επισημαίνεται με σκούρο πράσινο χρώμα.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων Deichmann αποφάσισε επίσης να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά. Προκειμένου να αποφύγει την απειλή απαλλοτρίωσης από τη ρωσική κυβέρνηση, η αλυσίδα DIY Obi παραχώρησε τα 27 καταστήματά της μαζί με όλη την επίπλωση σε έναν επενδυτή πριν από το Πάσχα. Έτσι, η θυγατρική της Tengelmann τερμάτισε εντελώς τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Άλλα παραδείγματα: Ο κατασκευαστής Playmobil Horst Brandstätter δεν προμηθεύει πλέον παιχνίδια στη Ρωσία, η Aldi έχει αφαιρέσει οριστικά όλα τα προϊόντα από τη Ρωσία από τα ράφια της. Ο κατασκευαστής μπύρας Krombacher δεν παραδίδει πλέον στη χώρα, η United Internet έχει τερματίσει όλες τις συμβάσεις με τη Ρωσία, ο κατασκευαστής εξαρτημάτων Grohe έχει τερματίσει όλες τις δραστηριότητες με τη Ρωσία. Η Lufthansa δεν επιτρέπεται πλέον να πετάει σε ρωσικά αεροδρόμια για λόγους κυρώσεων, αλλά έχει επίσης τερματίσει τις εργασίες συντήρησης στη χώρα, γι’ αυτό και βαθμολογείται με Α.
Και μια άλλη εταιρεία βρίσκεται επίσης σε αυτό το τμήμα του καταλόγου εδώ και μερικές εβδομάδες: η Deutsche Telekom.