ΔΕΗ: Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για τις αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

63

Αίτημα πιλοτικής δίκης κατέθεσε η δημόσια εταιρεία

Χρήστος Κολώνας

Αίτημα πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η ΔΕΗ επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις δικαστικές εκκρεμότητες από τις ομαδικές αγωγές που έχουν καταθέσει σε βάρος της ενώσεις καταναλωτών και δικηγορικοί σύλλογοι για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής της οριακής τιμής συστήματος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος έχει καλέσει στις 14 Ιουνίου τις καταναλωτικές οργανώσεις και άλλους φορείς σε ακρόαση για τις υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται ως επί το πλείστον σε Ειρηνοδικεία με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων να αναμένονται σε βάθος ετών… Πηγές αναφέρουν πως σε βάρος της δημόσιας εταιρείας έχουν ασκηθεί 15 ομαδικές αγωγές με πολλές εξ αυτών να ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πηγές της ΔΕΗ αποδίδουν την νομική πρωτοβουλία της εταιρείας στις διατάξεις περί «ασφάλειας δικαίου» και στην προσπάθεια της να συγκεντρωθούν όλες μαζί αυτές οι αγωγές και να εκδοθεί μία απόφαση – πιλότος. «Απόφαση που θα αποτελέσει νομολογία και θα ξεδιαλύνει το τοπίο και τη νομιμότητα ή μη των διεκδικήσεων των ομάδων πολιτών», εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι.

Επιπροσθέτως, η όποια απόφαση θα κρίνει και την τύχη των ετοιμαζόμενων κι άλλων αγωγών σε βάρος της ΔΕΗ βάζοντας ταυτόχρονα φρένο και στις εκκρεμοδικίες που θα προκύψουν με τις προσφυγές διάσπαρτα σε διάφορα πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας.

ΠΗΓΗot.gr