Κομισιόν: Η έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το 2022 θα εστιάσει σε θέματα ελευθερίας Τύπου

95

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για το 2022 στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα θέματα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στην EURACTIV Ελλάδος, σχολιάζοντας την έκθεση για την ελευθερία Τύπου που δημοσιεύτηκε χθες και δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει η χειρότερη χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα έπεσε από την 70η θέση το 2021 στην 108η, τη χειρότερη κατάταξη για ένα μέλος της ΕΕ.

Η κατάταξη είναι ακόμη χαμηλότερη από αυτή οποιασδήποτε υποψήφιας χώρας από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου στη χειρότερη κατάταξη είναι η Αλβανία (103η).

Κληθείς να σχολιάσει τα πορίσματα της έκθεσης, εκπρόσωπος της ΕΕ είπε στην EURACTIV Ελλάδος: «Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα αναλύσει τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Η θέση μας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα περιγράφεται ξεκάθαρα στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου 2020. Το Media Pluralism Monitor (MPM 2020) παρέχει επίσης μια χρήσιμη περίληψη της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται επίσης σε μια νέα πρωτοβουλία, έναν «Ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας σχετικά με ενέργειες που επηρεάζουν τον έλεγχο και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Γενικά μιλώντας, τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και ανεξάρτητα παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτό βρίσκεται στην καρδιά του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος

ΠΗΓΗ.euractiv.gr