Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Eurostat με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου
το 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση από 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% που αποτελεί νέο επίπεδο – ρεκόρ από 7,4%, αντίστοιχα.
Συνεχίστηκε, συνεπώς, και τον Μάιο η τάση μεγαλύτερης αύξησης των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη, η οποία καταγράφεται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές σε μηνιαία βάση – σε σύγκριση με τον Απρίλιο – αυξήθηκαν 1,2%.
Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι συστηματικά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο και τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.
Διευρύνονται οι διαφορές στην Ευρωζώνη
Οι διαφορές στα επίπεδα του πληθωρισμού μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης διευρύνονται επίσης, με τα πρωτεία να έχουν σταθερά οι χώρες της Βαλτικής. Στην Εσθονία σκαρφάλωσε στο 201,%, στη Λιθουανία στο 18,5% και στη Λετονία στο 16,4%. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Μάλτα (5,6%) και η Γαλλία (5,8%), ενώ η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα στην οποία υποχώρησε ο πληθωρισμός και διαμορφώθηκε στο 10,2% από 11,2% τον Απρίλιο.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα
Ανησυχητική είναι και η περαιτέρω αύξηση του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας,των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ – ο οποίος αυξήθηκε στο 3,8% από 3,5% τον Απρίλιο. Ενας αντίστοιχος δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε στο 4,4% από 3,9%.
Τον τόνο έδωσαν ξανά οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν 39,2% από 37,5% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ αυξήθηκαν 7% από 5,4%.
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 3,8% έναντι 3,4% και των υπηρεσιών 3,5% από 3,3%, αντίστοιχα.
Πιέσεις στην ΕΚΤ για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων
Η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική της. Στελέχη της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης αύξησης τον Ιούλιο των επιτοκίων της και συγκεκριμένα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αν συνεχιζόταν η αύξηση του πληθωρισμού.