Εμφαση σε εννέα δεξιότητες προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο – Πότε θα απολύεται ένας δημόσιος υπάλληλος και τι είναι ο κανόνας «3-3-3-»
Ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στη θέσπιση ενός νέου, λειτουργικού και διαφανούς πλαισίου στοχοθεσίας και αξιολόγησης της απόδοσης στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό – το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο για διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου – στην περίπτωση που ο υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς αξιολογήσεις, τότε δύναται να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της σύμβασης εργασίας του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα», γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μεταρρύθμιση.
Βάσει του νομοσχεδίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες:
- ομαδικότητα,
- ηγετικότητα,
- επαγγελματισμό και ακεραιότητα,
- προσανατολισμό στο αποτέλεσμα,
- οργάνωση και προγραμματισμό,
- προσανατολισμό στον πολίτη,
- προσαρμοστικότητα,
- διαχείριση γνώσης καθώς και
- επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.
Σημειώνεται πως η αξιολόγηση – που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 – αφορά συνολικά 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση των δεξιοτήτων, τέλος, θα γίνει με τον κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια.