Δημόσιο: Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την χορήγηση οικονομικού μπόνους σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και για το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, όπως αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr από πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο είναι έτοιμο να αναρτήσει το νομοσχέδιο και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να αναρτηθεί ακόμη και σήμερα (Τετάρτη, 4 Μαΐου) στο opengov.gr, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί όμως με βάση τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Πάντως, σύμφωνα με όσα λένε στην ιστοσελίδα μας υπουργικές πηγές, σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 6 Μαΐου.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η χορήγηση του μπόνους είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά είχε “παγώσει” λόγω… Πούτιν.
Το υπουργείο Εσωτερικών επαναφέρει το σύστημα αμοιβής αποδοτικών υπαλλήλων, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής περί τα τέλη Μαΐου.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά, πιθανότατα εντός του 2022, και θα προβλέπει ότι τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν σε 35 εκατ. ευρώ.
Αφορά, δε:
– υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, όπως εγκρίνονται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο (προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ)
– υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/ και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (περίπου 6.000 υπάλληλοι – προϋπολογισμός 10 εκατ. ευρώ)
– υπαλλήλους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) και στις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών όταν πιάνουν ποσοτικούς στόχους που σχετίζονται με δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, έλεγχο και αποτελέσματα, προγραμματισμό και έλεγχο δαπανών, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, επεξεργασία σημαντικού αριθμού κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους συνδεόμενους με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής (προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ).
Αξιολόγηση
Όσον αφορά δε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες:
- Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και «φεύγει» από τις κατώτερες βαθμίδες υπαλλήλων. Θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία και ειδικότερα με τα ετήσια σχέδια δράσης που συντάσσονται στο τέλος κάθε έτους. Οι στόχοι τίθενται σε επίπεδο οργανικής μονάδας/ομάδας και όχι υπαλλήλου. Πάνω στο κατά πόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι που αποτυπώνονται σε αυτά τα ετήσια σχέδια θα αξιολογούνται τα στελέχη του Δημοσίου από τους προϊστάμενους της αμέσως επόμενης ιεραρχικής βαθμίδας (π.χ. ο τμηματάρχης θα αξιολογείται από τον διευθυντή, ο τελευταίος από τον γενικό διευθυντή και αυτός από τον υπηρεσιακό γραμματέα). Δεν θα υπάρχει «αμφίδρομη» αξιολόγηση, δηλαδή αξιολόγηση προϊσταμένου από τους υφισταμένους του.
- Η αξιολόγηση των απλών υπαλλήλων θα γίνεται στο κατά πόσο συνδράμουν στη στοχοθεσία, αλλά όχι με ποσοτικά χαρακτηριστικά, περισσότερο θα αξιολογούνται ικανότητες και προσόντα (στη λογική του talent management). Δηλαδή «φεύγει» από πάνω τους η αξιολόγηση με βαθμολογία. Δεν θα υπάρξουν «τιμωρητικές» επιπτώσεις σε όσους κρίνεται ότι υστερούν, αλλά παραπομπή σε προγράμματα επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Εν ολίγοις, η αξιολόγηση θα είναι διαφορετικού πεδίου για τους προϊσταμένους και διαφορετικού για τους υπαλλήλους. Παλαιότερες εκτιμήσεις υπολόγιζαν σε περίπου 220.000 τους προϊστάμενους και τους απλούς υπαλλήλους του «στενού» δημόσιου τομέα που θα τεθούν υπό το νέο σύστημα αξιολόγησης (το οποίο δεν αφορά εκπαιδευτικούς, ένστολους κ.ά.).
- Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με χορήγηση οικονομικού «μπόνους», ενώ επιπλέον, εξετάζονται σενάρια για επιβράβευση των επιτυχόντων της αξιολόγησης με ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη, πρόσθετες άδειες ή περισσότερη τηλεργασία.Επομένως, η αξιολόγηση μοιάζει να γίνεται πιο απαιτητική για τους προϊσταμένους, αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί εκκίνηση σε ένα νέο «κυνήγι» υπαλλήλων, σύμφωνα με τις ανησυχίες που εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη.