Κάποιοι «χρεώνονται» με ποσά συντάξεων που δεν δικαιούνται και τα οποία μετά βεβαιότητος κάποια στιγμή θα αναζητηθούν – Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει αναντιστοιχία του πράγματι δικαιούμενου ποσού σύνταξης, σε σχέση με αυτό που κατά μήνα εισπράττουν
Oπως είναι γνωστό, από 1-3-2022 ξεκίνησε η μείωση κατά 30% της σύνταξης των απασχολούμενων συνταξιούχων που υπάγονταν στο προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς. Για την κατηγορία αυτή υπήρχε υποχρέωση αναγγελίας της απασχόλησης του συνταξιούχου μέχρι 28-2-2022. Η προθεσμία δήλωσης παρατάθηκε και λήγει 31-5-2022.about:blank
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, την υποχρέωση αυτή έχουν οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι που δεν είχαν δηλώσει την απασχόλησή τους και όχι όσοι την έχουν κατά καιρούς δηλώσει. Επίσης το υπουργείο επισημαίνει ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να γίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Δεν πρόκειται να ανοίξει πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις δηλώσεις αυτές, τουλάχιστον προς το παρόν. Πρέπει δε να υπενθυμίσουμε ότι η παράλειψη της γνωστοποίησης της απασχόλησης συνεπάγεται βαρύτατα πρόστιμα (12 μηνιαίες συντάξεις) για τον συνταξιούχο.
Δεν έχει φανεί η μείωση 30%
Το μεγάλο θέμα είναι ότι η μείωση κατά 30%, που κατά νόμο έπρεπε να έχει γίνει στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, δεν έχει εμφανισθεί ακόμη σε πάρα πολλούς συνταξιούχους και είναι άγνωστο το πότε θα φανεί.
Έτσι λοιπόν οι συνταξιούχοι «χρεώνονται» με ποσά συντάξεων που δεν δικαιούνται και τα οποία μετά βεβαιότητος κάποια στιγμή θα αναζητηθούν.
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, στον βαθμό που θα παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα που θα λαμβάνουν ποσά συντάξεων, που τελικά δεν δικαιούνται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι γενικότερα για την κατηγορία των απασχολούμενων συνταξιούχων και το ποσό σύνταξης που λαμβάνουν, υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις αναντιστοιχία του πράγματι δικαιούμενου ποσού σύνταξης, σε σχέση με αυτό που κατά μήνα εισπράττουν.
Ανατροπές στον οικονομικό προγραμματισμό
Τα λογισμικά που υποστηρίζουν το σύστημα ή δεν τροφοδοτούνται έγκαιρα με τις αναγκαίες για την διαμόρφωση των καταβαλλόμενων ποσών πληροφορίες ή δεν έχουν εμπλουτισθεί με όλες τις πτυχές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι με μειωμένη απασχόληση συνταξιούχοι για τους οποίους (από τη σχετικό εγκύκλιο) προβλεπόταν, μέχρι την εφαρμογή του νόμου Βρούτση, μείωση της σύνταξης μόνο για τις ημέρες απασχόλησης. Ουδέποτε αυτό αποτυπώθηκε στο καταβαλλόμενο ποσό, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να έχουν ανατροπές στον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Πέραν αυτού, πολλοί συνταξιούχοι, ενώ έχουν γνωστοποιήσει απασχόληση, δεν έχουν υποστεί μείωση και άλλοι που είχαν μείωση λόγω απασχόλησης, δεν είδαν επαναφορά του ύψους της σύνταξης και κατάργηση της μείωσης όταν έπαυσαν την απασχόληση.
Είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η οργάνωση των υπηρεσιών και των συστημάτων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαμόρφωση του ύψους της σύνταξης να ακολουθεί το πραγματικό status του συνταξιούχου, γιατί και αυτό είναι μια παράπλευρη λειτουργία της απονεμητικής διαδικασίας, η οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμηθεί.