Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την αγορά κατοικιών στην Ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα επιφέρει αλλαγές στην υπερτιμημένη αγορά όπως τη χαρακτηρίζει. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο η αξία τους να συρρικνωθεί κι έτσι οι ιδιοκτήτες να δουν την επένδυσή τους αντίστοιχα να χάνει τη δική της αξία.
Στις προειδοποιήσεις αυτές προχώρησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την οποία δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη, στην οποία επίσης κρούει των κώδωνα του κινδύνου και γι άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να χάσουν μέρος της αξίας τους κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και ο πληθωρισμός συνεχίζει τις υψηλές του πτήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι τιμές στις οικίες στην Ευρωζώνη κυμαίνονται σε ένα ποσοστό περί του 15% υψηλότερα από την πραγματική τους αξία κατά μέσο όρο, ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 60%, με βάση τη συνάρτηση των τιμών με το εισόδημα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, για κάθε αύξηση 10 μονάδων βάσεων (προσαρμοσμένη στο πληθωρισμό) στα στεγαστικά δάνεια, οι τιμές των κατοικιών θα μειώνονται μεταξύ 0,83% έως 1,17%.
«Μια απότομη αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια διόρθωση στις τιμές των κατοικιών βραχυπρόθεσμα, με τα τωρινά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων να καθιστούν πολύ πιθανή μια αναστροφή πορείας για τις τιμές».
Η ΕΚΤ όμως πηγαίνει ένα βήμα περισσότερο, κάνοντας λόγο για μια σπειροειδή περιδίνηση για τα δάνεια στις αγορές οικιστικών ακινήτων σε κάποιες χώρες.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται σε χώρες όπως οι Σλοβακία, Εσθονία και Λιθουανία, όπου καταγράφεται αθρόα αύξηση στις τιμές των κατοικιών και στα στεγαστικά δάνεια.
Από τη μεριά της η Ελλάδα μαζί με τις Κύπρο και Ολλανδία μπορεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος των νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ, όμως είναι η χώρα με την καλύτερη εικόνα μεταξύ αυτών της Ευρωζώνης.
Κι αυτό διότι η αύξηση στις τιμές δεν είναι ευρείας κλίμακας, ενώ παράλληλα οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πιο συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, για την Ελλάδα άλλοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Το υψηλό δημόσιο χρέος αφενός θα επιβαρυνθεί περαιτέρω με την αύξηση των επιτοκίων. Αφετέρου και το χρέος των νοικοκυριών θα έχει την ίδια μοίρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή από πλευράς δημόσιου και πολύ υψηλά από πλευράς ιδιωτικού χρέους.