Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η χώρα που βοηθάει περισσότερο από όλες τους πλούσιους να κρατούν κρυφά τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αυτό διαπιστώνει έρευνα του Tax Justice Network, το οποίο κατέταξε διάφορες χώρες του κόσμου ανάλογα με το πόσο τα οικονομικά και νομικά τους συστήματα βοηθούν άτομα και οντότητες να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, οι ΗΠΑ έχει αυξήσει κατά σχεδόν ένα τρίτο το πόσο βοηθάει τους πλούσιους να καλύψουν τα… μυστικά τους από το 2020. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της χώρας από τότε που δημιουργήθηκε αυτός ο δείκτης το 2009.
The US now ranks first on the Financial Secrecy Index 2022. The US increased its supply of financial secrecy to the world by almost a third since 2020, resulting in the largest supply of financial secrecy ever measured by the index. #FSI2022 https://t.co/oq4YU5zIGW pic.twitter.com/iR6Fv3Chqr
— Tax Justice Network (@TaxJusticeNet) May 17, 2022
«Αυτή η κατάταξη δείχνει πώς διεφθαρμένοι παράγοντες χρησιμοποιούν το οικονομικό μας σύστημα ως όπλο ενάντια στη δημοκρατία. Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν πιο αμοιβαία, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών», αναφέρει ο Ίαν Γκάρι, πρόεδρος της αμερικανικής ένωσης για τη διαφάνεια και το οικονομικό έγκλημα (Financial Accountability & Corporate Transparency Coalition).
Kατά κύριο λόγο, η αιτία που επιδεινώθηκε η θέση των ΗΠΑ ήταν επειδή αρνείται να μοιραστεί πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.
Οι μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.
Τον Δεκέμβριο, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, είχε παραδεχτεί ότι οι ΗΠΑ είναι ίσως «το καλύτερο μέρος για να κρυφτούν και να ξεπλυθούν παράνομα κέρδη».
Ο Δείκτης Οικονομικής Μυστικότητας
Στη δεύτερη θέση του «Δείκτη Οικονομικής Μυστικότητας», βρίσκεται η Ελβετία, έχοντας σχεδόν το μισό από το σκορ των ΗΠΑ.
Πέντε από τις χώρες της G7 – οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία – είναι υπεύθυνες για παραπάνω από τον μισό περιορισμό της παγκόσμιας προόδου επί της οικονομικής μυστικότητας.
Η Γερμανία έχει την έβδομη χειρότερη επίδοση λόγω της φτωχής εφαρμογής των νέων νόμων περί διαφάνειας.
World’s top suppliers of financial secrecy:
1 US🇺🇸
2 Switzerland🇨🇭
3 Singapore🇸🇬
4 Hong Kong🇭🇰
5 Luxembourg🇱🇺
6 Japan🇯🇵
7 Germany🇩🇪
8 UAE🇦🇪
9 BVI🇻🇬
10 Guernsey🇬🇬
Financial secrecy helps tax evaders, corrupt politicians & oligarchs avoid the law #FSI2022https://t.co/oq4YU5Rjyu
— Tax Justice Network (@TaxJusticeNet) May 17, 2022
«Μια μικρή ομάδα από χώρες, οι οποίες επιβάλλουν τους παγκόσμιους κανόνες για τη φορολογία και τα οικονομικά, φανερώνεται επίσης ότι διευκολύνουν την οικονομική μυστικότητα και τις φοροδιαφυγές. Για δεκαετίες, οι πλούσιες χώρες της G7 βοηθούσαν δισεκατομμυριούχους, ολιγάρχες και επιχειρηματικούς γίγαντες με παραθυράκια και κλείνοντας τα μάτια», σχολιάζει η έρευνα της Tax Justice Network.
Όσον αφορά στους off-shore προορισμούς, εκτιμάται ότι περίπου 10 τρισ. δολάρια σε πλούτο είναι κρυμμένα σε εξωτικά νησιά.
Αρκετά ψηλά στη λίστα είναι και η Κύπρος, η οποία καταλαμβάνει την 15η θέση.
Η θέση της Ελλάδας
Ο Δείκτης Οικονομικής Μυστικότητας βαθμολογεί το οικονομικό και νομικό σύστημα μιας χώρας, με το 0 να σημαίνει πλήρης διαφάνεια και το 100 πλήρης μυστικότητα. Στη συνέχεια, το σκορ αυτό συνδυάζεται με τον αριθμό των οικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει κάθε χώρα σε πολίτες εξωτερικού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της λίστας ανάμεσα σε συνολικά 141 χώρες και βαθμολογία 53/100.
Η χώρα μας παίρνει κακή βαθμολογία (100) στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας εταιρειών, στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών που είναι δημοσίως διαθέσιμα και στη διαφάνεια που παρέχει το νομικό σύστημα για φορολογικά ζητήματα.
Κακές είναι και οι επιδόσεις (75-80) στις καταχωρημένες εταιρείες, στη διαθεσιμότητα των στοιχείων για τους εταιρικούς φόρους, στο πόσο σταθερός είναι ο φόρος που πληρώνουν οι πολίτες και στην προσπάθεια αποφυγής της φοροδιαφυγής.
Αντίθετα, η Ελλάδα έχει πετύχει απόλυτη διαφάνεια (0) στα στοιχεία για ιδρύματα και ταμεία, στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και στην ανταλλαγή πληροφοριών έπειτα από αίτημα.