H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το προσχέδιο των μέτρων για την αγορά ηλεκτρισμού, εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης
Aρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτείνει στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές ρεύματος.
Το προσχέδιο των μέτρων για την αγορά ηλεκτρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης αναμένεται παρουσιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Το τελικό προσχέδιο μέτρων θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό νόμων της ΕΕ, μη δεσμευτικών συστημάτων και συστάσεων στις εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και για την αναθεώρηση των σχεδίων ανάκαμψής τους από τον COVID-19, προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση.
Δικαιολογημένα τα μέτρα άρσης των υπεραποδόσεων
Η Κομισιόν θεωρεί δικαιολογημένα τα φορολογικά ή ρυθμιστικά μέτρα που αίρουν τις υπεραποδόσεις των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με κόστος χαμηλότερο του οριακού και εκτιμάται ότι στο πλαίσιο αυτό θα εγκρίνει και το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στη χονδρική αγορά από την 1η Ιουλίου αλλά και τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως έχει δομηθεί σήμερα.
Συγκεκριμένα, τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- Προθεσμιακά συμβόλαια: Θα προτείνει ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας στις προθεσμιακές αγορές ενέργειας.
- Ασφάλιση κινδύνου τιμών: Θα προταθεί η εισαγωγή εργαλείων, βασισμένων στην αγορά, για την προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους τιμών. Αυτά τα μέσα περιλαμβάνουν συνήθως μια συμβατική υπόσχεση από έναν παραγωγό να διαθέσει ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών υπό προκαθορισμένες συνθήκες, μόλις η κανονική τιμή της αγοράς φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο.
- Μηχανισμοί Επάρκειας: Θα εισηγηθεί μηχανισμούς επάρκειας με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα των επενδυτών σε ένα περιβάλλον αυξημένων ρυθμιστικών παρεμβάσεων στις αγορές.
- Μείωση κόστους των ουρανοκατέβατων κερδών: Ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής (ACER) στην πρόσφατη έκθεσή του εντόπισε την ανάγκη για περισσότερη προσοχή στις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές όπου βρίσκονται οι μονάδες κατά τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία διαφορετικών τιμών αγοράς σε διαφορετικά μέρη για να αντικατοπτρίζει την τοπική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και τη διαθεσιμότητα της μεταφοράς.
- Εποπτεία και διαφάνεια της αγοράς: Μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις κατάχρησης της αγοράς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, ένα νέο πλαίσιο προστασίας από τέτοιες καταχρήσεις είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών και αστάθειας της αγοράς.