Νέες κατοικίες εμφανίζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Με τις κρατήσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση 232% για την καλοκαιρινή περίοδο, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων φεύγουν από τις μακροχρόνιες παραδοσιακές μισθώσεις και επιστρέφουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η υψηλή ζήτηση για ακίνητα καθώς και η ευκαιρία που δίνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς προορισμούς αλλά και σε νέες αναδυόμενες τουριστικές περιοχές να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αποτυπώνονται στις εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες καταγράφουν αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Υδρα και Σπέτσες εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες αύξηση έως και 34,4% σε σχέση με τις ημέρες του Πάσχα, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Τήνο, Σύρο, Πάτμο, Σκιάθο και Σκόπελο.
Νέες κατοικίες εμφανίζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην ηπειρωτική χώρα, με την Καλαμάτα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου εκμεταλλεύονται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, για να προσθέσει ότι «ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού ενδεχομένως να αποτελεί ένα κομμάτι του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης οφείλεται στην επιθυμία και ταυτόχρονα στην ανάγκη μη συνωστισμού, καθώς και στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της.
Καταγγελία από ξενοδόχους
Στο μεταξύ, τον πόλεμο στις ψηφιακές πλατφόρμες τουριστικών κρατήσεων και κυρίως των βραχυχρόνιων μισθώσεων κήρυξαν οι έλληνες ξενοδόχοι. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελία «για αθέμιτες πρακτικές από πλευράς ψηφιακών πλατφορμών, που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση τους στη διαδικτυακή αγορά κρατήσεων», κάνοντας παράλληλα λόγο για μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης που εφαρμόζουν ορισμένα διαδικτυακά πρακτορεία (Online Travel Agencies) κατά τις διαδικτυακές αναζητήσεις των χρηστών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, «η καταγγελία έρχεται μετά από σειρά επαφών με εκπροσώπους του κλάδου της φιλοξενίας χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις πρακτικές αυτές, αλλά και υπό το φως των καινούργιων δεδομένων που δημιουργεί ο νέος νόμος για τις ψηφιακές αγορές που τίθεται πλέον σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ενωση».