Δυσεύρετα και με ζηλευτές αποδόσεις τα μικρά διαμερίσματα
Οι γκαρσονιέρες, τα μικρά στούντιο και τα δυάρια για τους «μικρούς» και τα αυτοτελή κτίρια με μικρότερα ή μεγαλύτερα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) για τους «μεγάλους» είναι αυτή την περίοδο δύο από τις επενδυτικές τάσεις που… τρεντάρουν στην αγορά ακινήτων.
Με ζηλευτές αποδόσεις και υψηλή αξία μεταπώλησης, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη συμπρωτεύουσα, τα μικρά διαμερίσματα από 20 έως 60 τ.μ. είναι πλέον δυσεύρετα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, όσα μικρά διαμερίσματα κατασκευάζονται αυτή την εποχή έχουν ήδη πουληθεί από τα σχέδια.
Βραχυχρόνια μίσθωση
Και ο λόγος είναι οι αποδόσεις που εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης λόγω και της σημαντικής αύξησης των ενοικίων. Με κόστος αγοράς περί τις 100-120 χιλ. ευρώ, η καθαρή απόδοση μπορεί να φθάσει έως και 6%. Για παράδειγμα, το ενοίκιο μιας ανακαινισμένης γκαρσονιέρας στο Παγκράτι, σε πολυκατοικία 40 ετών, ξεπερνά τα 10 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Η απόδοση για το ίδιο ακίνητο σε περίπτωση βραχυχρόνιας μίσθωσης ενισχύεται περαιτέρω και μπορεί να φθάσει από 8% έως 12%, εάν εξασφαλίζονται τουλάχιστον 220 ημέρες πληρότητας σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 60%. Εκτιμάται ότι εάν αφαιρεθούν οι φόροι, οι προμήθειες και οι λοιπές δαπάνες από τη βραχυχρόνια μίσθωση, το καθαρό κέρδος για τον ιδιοκτήτη είναι περίπου το 45% των συνολικών εσόδων.
Φοιτητικές κατοικίες
Από την άλλη, ο κλάδος των serviced apartments, δηλαδή των πλήρως επιπλωμένων και εξοπλισμένων διαμερισμάτων, που παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες εντός της τιμής ενοικίασης και μπορούν να διατεθούν τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια χρήση, τουριστική ή μη, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών, ξενοδοχειακών εταιρειών και ομίλων ακινήτων.
Για την Premia Properties τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα αποτελούν στρατηγική στόχευση και ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από το συγκρότημα των 58 πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων, επιφάνειας 3.600 τ.μ. στον Αγ. Διονύσιο του Πειραιά, το οποίο κατασκευάστηκε από την Dimand και μισθώνεται από την Teleperformance μέχρι το 2033 για να στεγάζει εργαζομένους της, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς τριών ακινήτων φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 7.764 τ.μ. Το κτίριο των 8 ορόφων στη Θεσσαλονίκη ανήκει στην Εκκλησία και μισθώνεται μακροχρόνια στην Premia.
Serviced apartments
Η Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά, πρόκειται να αναπτύξει ακόμη δύο κτίρια στον τομέα των serviced apartments, με την Premia να λέγεται ότι διατηρεί βλέψεις για την απόκτησή τους.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Properties εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει ακίνητο που κατέχει στη Λεωφόρο Συγγρού, κοντά στο συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσουν από κοινού η Dimand με την Prodea, σε κτίριο serviced apartments λόγω της γειτνίασής του με το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και με εγκαταστάσεις γραφείων. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εξασφαλιστεί άδεια για χρήση γραφείων συνολικής δόμησης 10.000 τ.μ.
Ταυτόχρονα, Radisson και Gnosis θα αναπτύξουν μονάδα με 94 ενοικιαζόμενα μικρά εξυπηρετούμενα διαμερίσματα στην πλατεία Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας.
Γραφειακοί χώροι
Επιπλέον η Noval Property ΑΕΕΑΠ έχει δρομολογήσει την ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου στο Μετς, το οποίο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε συγκρότημα με διαμερίσματα πολυτελούς κατασκευής και σύγχρονους γραφειακούς χώρους. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024. Να σημειωθεί ότι ένα από τα πρώτα κτίρια εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Zeus International στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανήκει επίσης στη Noval.
Υπενθυμίζεται πως οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορούν να επενδύσουν πάνω από το 25% του ενεργητικού τους σε οικιστικά ακίνητα. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, με το όριο του 25% να είναι ένας από τους «περιορισμούς» που ενδεχομένως να αλλάξουν.