Το dikastiko.gr αποκαλύπτει τη νέα διάταξη για τις αναβολές ποινικών δικών στο πρόσωπο των δικηγόρων όπως τελικά κατατέθηκε στη Βουλή. Από 3 στους 8 μήνες το όριο αναβολής. Και οι ιδιώτες γιατροί θα πιστοποιούν ασθένειες.
Κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιημένη η διάταξη για το πλαφόν στις αναβολές των ποινικών δικών όπως καταρτίστηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με τον πρόεδρο της Ολομέλειας της Δικηγορικών Συλλόγος Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό και την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη.
Όπως αποκάλυψε ήδη το dikastiko.gr στη νέα διάταξη περιλαμβάνονται αιτήματα τόσο των δικηγόρων όσο και των δικαστών και με αυτή τη μορφή κατατίθεται προς ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην τελική διάταξη:
– Περιλαμβάνεται το αίτημα των δικηγόρων (και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ) να γίνεται δεκτό στην χορήγηση αναβολής για λόγους υγείας στο προσωπο του δικηγόρου και το ιατρικό πιστοποιητικό πιστοποιημένου (δηλαδή να συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΠΥ) ιδιώτη γιατρού.
– Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης αναβολής υπό όρους (από μια που προέβλεπε η προηγούμενη διατύπωση της διάταξης) στο πρόσωπο του δικηγόρου, αν ο λόγος της νέας αναβολής προκύψει μετά την χορήγηση της πρώτης αναβολής. Δηλαδή εάν έχει δοθεί σε μία δίκη πρώτη αναβολή και προκύψει για τον δικηγόρο νέα δίκη ή διαδικασία στην οποία πρέπει να παρασταθεί, τότε το Δικαστήριο μπορεί να χορηγήσει δεύτερη αναβολή. Όλα αυτά βέβαια εφόσον δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με διακοπή και όχι αναβολή της δίκης.
– Αλλάζει το χρονικό όριο της αναβολής εντός 3μήνου, που προβλεπόταν στην αρχική διατύπωση, σε 8μηνο , με δυνατότητα να μπορεί να δοθεί και σε απώτερο χρόνο εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμες δικάσιμοι. Αυτό ήταν άλλωστε ένα βασικό αίτημα των δικαστών: «…Η πρόβλεψη, δε, για αναβολή των υποθέσεων εντός τριών μηνών στα περισσότερα ποινικά Δικαστήρια της χώρας είναι ανεφάρμοστη και θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση των πινακίων με υποθέσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκδικασθούν, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι διανύουμε μία περίοδο, όπου καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες στην Δικαιοσύνη της διετούς πανδημίας», ανέφεραν σε επιστολή της Μαργαρίτας Στενιώτη.
Αναβολές ποινικών δικών: Τι αναφέρει η νέα διάταξη
Στο άρθρο 41 του σχεδίου νόμου:
α) το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται αποκλειστικά με ιατρική πιστοποίηση νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ακρίβεια της οποίας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την κρίση του δικαστηρίου.».
β) το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Το δικαστήριο αναβάλλει στη συντομότερη δικάσιμο, η οποία δεν δύναται να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες, πλην των περιπτώσεων που από τον αριθμό των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων είναι ανέφικτη η τήρηση της ανωτέρω προθεσμίας.».
γ) η παρ. 2Α αντικαθίσταται ως εξής: «Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία φορά. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερη, στην περίπτωση που το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής.».
Αναβολές ποινικών δικών: Η αρχική διατύπωση της διάταξης είχε ως εξής
– Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.
– Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.
– Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.