Από: Δαμιανός Αθανασίου
Mε την υπ’ αριθμ. 321/2022 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε κατ’ ουσία η από 30 Δεκεμβρίου 2011 αγωγή της χήρας του αδικοχαμένου την 20η Μαρτίου 2002 και σε ηλικία 42 ετών ψυκτικού από την Σορωνή, Eμμανουήλ Aγγέλου του Mιχαήλ, που μετά από εξιτήριο κατέρρευσε στα χέρια της, στο πάρκο των οδών I. Kαζούλη και Aμερικής.
Η χήρα του 42χρονου εστράφη με την αγωγή της κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 80.000 ευρώ, ως ηθική βλάβη για τη ζημία που υπέστη από τις κατά τα ισχυριζόμενα στην αγωγή, παράνομες πράξεις οργάνων του τελευταίου και συγκεκριμένα της υπεξαγωγής ιατρικών εγγράφων, της παραβίασης της επαγγελματικής εχεμύθειας και του ιατρικού απορρήτου καθώς και της παράβασης καθήκοντος.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη μετά και την άσκηση διώξεων εις βάρος 8 ιατρών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατόπιν της από 25 Ιανουαρίου 2007 έγκλησης που υπέβαλε σε βάρος τους η σύζυγος του εκλιπόντος.
Oι ιατροί είχαν παραπεμφθεί με απ’ ευθείας κλήση ενώπιον του Tριμελούς Πλημμελειοδικείου Pόδου. Δύο προσέφυγαν εναντίον του κλητηρίου θεσπίσματος, ενώπιον της Eισαγγελίας Eφετών Δωδεκανήσου. Στην πορεία 4 ιατροί κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο αφού δεν προέκυψε ευθύνη τους για το τραγικό συμβάν.
Πριν την εισαγωγή της υπόθεσης σε δίκη είχε εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο κρίθηκε απαράδεκτη η εισαγωγή της υπόθεσης για 4 ακόμη ιατρούς.
Το δικαστήριο έκρινε ότι την 18η Μαρτίου 2002 ο σύζυγος της ενάγουσας, μετά από αυτοτραυματισμό μεταφέρθηκε στο εναγόμενο Νοσοκομείο, όπου εισήχθη αρχικώς στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων, στο οποίο του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον εφημερεύοντα ιατρό στα επείγοντα και υποβλήθηκε στις πρώτες διαγνωστικές εξετάσεις και σε κλινική εξέταση από τον εφημερεύοντα ιατρό των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών, ο οποίος και προέβη σε συρραφή του τραύματος και στην εισαγωγή του στην κλινική αυτή.
Κατά την εκεί νοσηλεία του υποβλήθηκε σε ακτινολογική εξέταση θώρακος και κοιλίας, σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και σε υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας. Από τον έλεγχο αυτό δεν προέκυψαν ευρήματα ενεργής νόσου.
Μετά παραπέμφθηκε στη νευρολογική κλινική. Εκεί υποβλήθηκε εκ νέου σε εξετάσεις αίματος, που κατέδειξαν φυσιολογικές τιμές και σε απεικονιστικό έλεγχο, που απέβη αρνητικός για ενεργή νόσο.
Κατόπιν τούτων, και αφού υποβλήθηκε σε εξέταση από ψυχίατρο εξήλθε, περί ώρα 13.00, της νευρολογικής κλινικής.
Την επόμενη ημέρα και δη στις 20.03.2002 το πρωί, η ενάγουσα μετέβη με τον σύζυγό της στο νοσοκομείο για την αλλαγή της γάζας του τραύματός του.
Μετά το πέρας της αλλαγής, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το τραύμα δεν παρουσίαζε φλεγμονή και δεν αιμορραγούσε, ο δε ασθενής ήταν σε καλή γενική κατάσταση, αποχώρησαν από το νοσοκομείο και μετέβησαν από κοινού σε καφετέρια της πόλης της Ρόδου.
Κατά τον χρόνο που ο σύζυγος της ενάγουσας επιχειρούσε να επιδιορθώσει βλάβη ενός μηχανισμού στην καφετέρια, ένιωσε ζάλη, εμφανίζοντας σημάδια κατάρρευσης.
Κλήθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά του εναγόμενου νοσοκομείου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της ενάγουσας, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική διαδικασία για την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης των ιατρών του εναγόμενου νοσοκομείου που επελήφθησαν της νοσηλείας του
. Προέκυψε ότι δεν στοιχειοθετείται αμελής συμπεριφορά των ιατρών του εναγομένου που επελήφθησαν του εν λόγω περιστατικού.
Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι το εναγόμενο νοσοκομείο χορήγησε στην ενάγουσα, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, το σύνολο των ευρισκόμενων στον ιατρικό φάκελο του θανόντος ιατρικών εγγράφων, πλην των απεικονιστικών εξετάσεων για τις οποίες πάντως χορήγησε τις οικείες ιατρικές γνωματεύσεις, καθιστώντας τοιουτοτρόπως γνωστή την ύπαρξη των εξετάσεων αυτών.
Την οικογένεια του αδικοχαμένου ψυκτικού εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr