Σχέδιο για τον βιομηχανικό τομέα ανακοίνωσε η ενεργειακή εποπτική αρχή φυσικού αερίου Bundesnetzagentur
Βέβαιη ύφεση έχει μπροστά της η γερμανική οικονομία, αν η Ρωσία διακόψει τελείως τις ροές φυσικού αερίου, προέβλεψε η βιομηχανική ένωση της χώρας, BDI. Ήδη η Gazprom έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γεγονός που επηρεάζει τόσο τη Γερμανία όσο και άλλες χώρες.
Σε έκθεση της η BDI αναθεώρησε δραστικά τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο 1,5% από το 3,5% που είχε διατυπώσει πριν την έναρξη του πολέμου. Όμως, τα χειρότερα έπονται με υποχώρηση σε επίπεδα ύφεσης, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες.
Ο Nord Stream 1 δουλεύει πλέον μόλις στο 40% της χωρητικότητας του, γεγονός το οποίο η Gazprom αποδίδει σε τεχνικά προβλήματα. Όμως, η Ευρώπη απαντά πως πρόκειται για εκβιασμό του Κρεμλίνου και δρομολογεί άρον άρον εναλλακτικά σχέδια για την ενίσχυση της ενεργειακής κάλυψης της, είτε μέσω εναλλακτικών προμηθευτών είτε με μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωσης.
Η Γερμανία, μαζί με την Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιταλία μεταξύ άλλων, ενεργοποίησαν την πρώτη φάση των έκτακτων μέτρων που είχαν στα σκαριά με σημείο αιχμής την στροφή και πάλι στον άνθρακα. Στη λίστα προστέθηκε σήμερα και η Σουηδία, παρά το γεγονός πως είναι από τις χώρες που κάνει πολύ μικρή χρήση φυσικού αερίου, ήτοι μόλις στο 3% της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης.
Νέα στοχευμένα μέτρα
Στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήρθε να προστεθεί σήμερα και νέα ανακοίνωση από την ενεργειακή εποπτική αρχή φυσικού αερίου Bundesnetzagentur.
Η γερμανική αρχή δημοσιοποίησε ένα πλάνο που αφορά κυρίως την βιομηχανία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού θα δρομολογηθεί ένα νέο σύστημα δημοπρασιών, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το οποίο θα προσφέρει κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. ιμοποιούν φυσικό αέριο να μειώσουν την κατανάλωση.
Η κατάσταση αυτή προφανώς έχει δώσει νέα ώθηση στο ράλι των τιμών. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διαπραγματεύονται γύρω στα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή πολύ χαμηλότερη από το ανώτατο σημείο της χρονιάς στα 335 ευρώ, αλλά και πάλι κατά τουλάχιστον 300% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.