Τρομακτικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια από την έλλειψη λιπασμάτων
Να παραλείπουν γεύματα ενδέχεται να αναγκαστούν πολλές οικογένειες στο προσεχές μέλλον, λόγω του αχαλίνωτου πληθωρισμού και της εκτίναξης των τιμών τροφίμων και ενέργειας.
Η δυσοίνωνη αυτή εκτίμηση έρχεται από την βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα, η οποία υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Συνήγορος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης Χωρίς Αποκλεισμούς (UNSGSA) δήλωσε στο CNBC ότι η πανδημία έχει ωθήσει πολλούς πολίτες σε ακραία επίπεδα φτώχειας. Παράλληλα, πρόσθεσε, οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Αυτό συμβαίνει, όπως υποστηρίζει η ίδια, διότι εάν δεν υπάρχουν λιπάσματα δεν είναι εφικτή η αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει την παγκόσμια παραγωγή, καθώς οι δύο χώρες εκτός από μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων και ενέργειας παράγουν επίσης και τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων, οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν σε περισσότερο από 50% και οι τιμές σιταριού σε περισσότερο από 40%.
Κορωνοϊός και τεχνολογία
Περνώντας στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μαξίμα υποστήριξε ότι παρά τις διάφορες αρνητικές συνέπειες υπήρχε και μία θετική πτυχή.
Πρόκειται για τη στροφή στην ψηφιοποίηση κατά τη διάρκεια των lockdowns, που οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να ανακαλύψουν τη σημασία της τεχνολογίας – όπως τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να προσεγγίσουν όσους είχαν ανάγκη από βοήθεια. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την οικονομία: Η τεχνολογία αποτελούσε τον μόνο τρόπο για τις κυβερνήσεις ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες και τους φτωχότερους πολίτες οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Fintech και οικονομική ανάπτυξη
Η ίδια, σε δηλώσεις της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τόνισε ότι ο κλάδος του fintech παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ένταξη. Προσέθεσε ακόμη ότι οι γυναίκες, οι μικροκαλλιεργητές, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι ή περισσότερο ευάλωτοι πολίτες έχουν περισσότερη ανάγκη από ψηφιακές λύσεις, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που τους παρέχεται.
Μετά την πανδημία, ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο όλο και λιγότερες γυναίκες, ιδίως από τα φτωχότερα στρώματα, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο: Ευρισκόμενες στο δίλημμα να δώσουν χρήματα για να αγοράσουν ένα κινητό ή να ξοδέψουν για φαγητό, επιλέγουν πάντα το δεύτερο.
Επομένως η οικονομική κατάσταση των πολιτών επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα πρόσβασής τους στα ψηφιακά μέσα. Κατ’ επέκταση, περιορίζεται η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν για να λάβουν την κατάλληλη οικονομική βοήθεια και, γενικότερα, για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ένταξης.