ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκ νέου εμπλοκή σημειώθηκε στην προσπάθεια της Ε.Ε. να ενσωματώσει στην ενωσιακή νομοθεσία τον δεύτερο πυλώνα της παγκόσμιας συμφωνίας για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ήταν η σειρά της Ουγγαρίας να θέσει βέτο στο συμβιβαστικό κείμενο που προώθησε η γαλλική προεδρία.
Την έκπληξή του για το βέτο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, λέγοντας ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και ότι τίποτα όσον αφορά το περιεχόμενο της οδηγίας ή το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της δεν δικαιολογεί τη στάση της Βουδαπέστης. Αλλωστε, όπως είπε, η ουγγρική πλευρά «είχε ήδη συμφωνήσει» επί της ουσίας σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Νωρίτερα, η Πολωνία είχε άρει το δικό της βέτο, που είχε οδηγήσει σε τρίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων. Η Βαρσοβία επέμενε στη νομική διασύνδεση της εφαρμογής της οδηγίας για τον πυλώνα 2 (ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής 15%) με την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τον πυλώνα 1 (αναδιανομή δικαιοδοσίας φορολόγησης για την αποτροπή της μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, ιδίως από ψηφιακούς κολοσσούς).
Ο συμβιβασμός επί του ζητήματος αυτού επετεύχθη, βάσει συνεννόησης που έγινε σε επίπεδο COREPER, με γραπτή δήλωση με την οποία συνδέεται η ενσωμάτωση του πυλώνα 2 με τη μελλοντική υιοθέτηση νομοθεσίας και για τον πυλώνα 1. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά εξακολουθεί να ελπίζει σε συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τον πυλώνα 1 ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν και οι δύο στο ενωσιακό δίκαιο έως το 2024. Αν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ οδηγηθούν σε τέλμα, πρόσθεσε, η Ε.Ε. θα κινηθεί μονομερώς (επαναφέροντας την πρόταση για ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο).
Είναι ευρέως διαδεδομένη η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι η αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης από την Πολωνία συνδέεται με την πρόσφατη, επίμαχη έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο χθεσινό Ecofin τα κράτη-μέλη ενέκριναν τη θετική σύσταση της Επιτροπής, με τον Πάολο Τζεντιλόνι πάντως να σημειώνει ότι η Πολωνία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης προτού εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι.
Τα σύννεφα σχετικά με τη στάση της Ουγγαρίας είχαν αρχίσει να γίνονται ευρύτερα ορατά ήδη από την Τετάρτη. Τη μέρα εκείνη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σιγιάρτο, έγραψε στο Facebook ότι ένα «επιπρόσθετο φορολογικό βάρος» σε μία περίοδο «πολύ σοβαρών προκλήσεων» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελούσε «θανάσιμο πλήγμα» για τη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι, μετά την έγκριση του πολωνικού σχεδίου, το ουγγρικό RRP είναι το μοναδικό το οποίο παραμένει μετέωρο για λόγους ουσίας (κράτος δικαίου).
Σχολιάζοντας το ουγγρικό βέτο, ο Μπρινό Λε Μερ παρατήρησε ότι είναι «επείγον» το συμβούλιο να μετακινηθεί από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία σε φορολογικά ζητήματα (η αλλαγή αυτή, ωστόσο, απαιτεί ομοφωνία για να θεσμοθετηθεί). Η σχετική πρόταση οδηγίας είχε κατατεθεί από την Κομισιόν πέρυσι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.